Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) negeert me.

Auw! Oeh! … Ooit al eens stevig je teen ergens tegenaan gestoten? Dat doet behoorlijk veel pijn! Genegeerd worden kan net zoveel pijn doen. Echt! Onderzoekers zien dat in onze hersenen dezelfde gebieden actief worden bij lichamelijke en sociale pijn. Kijk maar eens in je brein!

ruzie_Awel
vervelend_Awel
  • Ze ontdekten ook dat als je genegeerd wordt, je het gevoel hebt dat je er niet meer bij hoort. Je band, met de vriend die jou negeert, is verbroken. Terwijl jij die band, die vriendschap, misschien nog heel erg nodig hebt. 

  • Het kan ook je eigenwaarde een stevige deuk geven. Je wordt niet meer gezien. Het lijkt alsof je niet meer bestaat. Alsof je de moeite niet waard bent. 

  • Je kan je ook erg machteloos voelen. Je wil dat die ander jou terug ziet staan. Desnoods wil je hem dwingen. Maar zelfs dan heb je het eigenlijk niet onder controle. 

  • Wat heeft het dan nog allemaal voor zin? Als je heel lang door iemand genegeerd wordt, dan kan dat je zin in het leven kapot maken

Soms is het duidelijk dat je genegeerd en buitengesloten wordt.  

Je vriendin is heel erg boos op je. Je hebt haar liefje van haar afgepakt. Ze wil wraak nemen en jou ook pijn laten voelen. Ze negeert je compleet. En ze zorgt dat ook anderen jou negeren. Zij vinden ook wel dat je gestraft mag worden.

Of je vriend is veranderd nu jullie in het middelbaar zitten. Hij hoort nu bij de populaire groep en jij niet. Hij doet alsof hij je niet kent want hij wil zijn nieuwe status niet verliezen door met jou op te trekken.
uitgesloten_Awel

Maar vaker is het helemaal niet duidelijk

Gisteren had je nog zo’n goed gesprek met je vriendin via WhatsApp. Vandaag kom je op school en ziet ze je niet staan? Hoe kan dat nu? Beeld je je het in?

Het is een gevoel, maar de laatste tijd doet je vriend precies koeler tegen je. En hij wacht niet meer iedere dag op je om samen naar huis te fietsen. Zou er iets aan de hand zijn? Heb je iets verkeerd gezegd? Of is er helemaal niets aan de hand?

Als je bij je vrienden komt staan, dan is er niemand die de kring opent, zodat je erbij kan. En als je iets zegt dan hoort niemand je. Misschien moet je luider praten? Of willen ze jou er niet meer bij?

Er zijn verschillende redenen waarom het niet altijd klaar en duidelijk is dat je genegeerd wordt: 

  • Mensen weten dat ze je pijn doen wanneer ze je negeren. De meeste mensen houden er niet van een ander pijn te doen. Ze doen het dan zo’n beetje half. Een beetje wel, een beetje niet. Waardoor jij helemaal in de war geraakt. Maar zo voelen zij zich niet al te slecht over zichzelf. 

  • Maar als ze je geen pijn willen doen, waarom negeren ze je dan, al is het maar een beetje? Soms omdat ze jou een harde, pijnlijke boodschap willen besparen. Ze willen jou bijvoorbeeld niet in je gezicht zeggen dat ze geen vrienden willen zijn. Of dat het niet goed meer klikt. Of dat ze liever met iemand anders tijd willen doorbrengen. Ze hopen misschien dat jij zelf stilletjes afdruipt. 

  • Het kan ook dat ze schrik hebben van wat anderen zullen zeggen als ze jou al te duidelijk negeren.

“Dat is echt pesten wat jullie doen! Waarom sluiten jullie hem uit en negeren jullie hem?”
  • De kans bestaat ook altijd dat het echt inbeelding of een misverstand is.  
Je vriend heeft een liefje. Daarom is hij de laatste tijd zo snel weg naar huis. Hij wil haar zo snel mogelijk zien. Hij kan dus niet wachten tot jij je fiets uit het rek hebt gehaald om mee te fietsen.
angst_alleen_zijn
  • De ene persoon beeldt zich ook sneller dan de andere in dat hij genegeerd of afgewezen of buitengesloten wordt. Als je bijvoorbeeld veel gepest werd op je vorige school, dan wil je dat nooit meer opnieuw meemaken. Dan ga je in je nieuwe school heel goed opletten of er tekenen zijn dat het opnieuw zal gebeuren. Bij het minste gaan alle alarmbellen in je hoofd rinkelen. Overgevoelig voor uitsluiting, heet het dan. Overgevoelig omdat het teveel is. Het is meer dan wat er helpend of nodig is. Het klopt ook niet met hoe het in het echt is. 
Oh nee! Daar fronste iemand! Vinden ze je niet leuk meer? Toch wel. Maar de jongen die fronste, dacht net even aan een probleem dat hij nog moest oplossen.

O … klonk de stem van je vriendin net een beetje bitsig? Is ze boos op je? Nee, ze is boos op de juf. Jullie hadden het over haar examen en toen moest ze aan haar denken.

Waarom ben je niet gevraagd voor dat slaapfeestje? Ze willen je vast niet! Nee, je vriend mocht maar drie vrienden uitnodigen. Hij koos drie vrienden die elkaar onderling ook goed kennen omdat dat gemakkelijker is.

Wat kan je doen wanneer je genegeerd wordt? 

Je kan afwachten. Sommige problemen lossen zich vanzelf op. Of door af te wachten wordt het duidelijker of je wel of niet genegeerd wordt. Afwachten is niet gemakkelijk! Niemand houdt van onduidelijkheid. Niemand vindt het fijn zich slecht in zijn vel te voelen. Meestal willen we zo snel mogelijk weten hoe het zit, het probleem oplossen en verlost zijn van die vervelende gevoelens

Intussen kan je ook steun zoekenWie of wat kan je helpen?  En hoe kunnen ze je helpen? Wat heb jij nodig? Misschien wil je gewoon je verhaal kwijt en helpt een luisterend oor je al voldoende. Zoek iemand die je kan vertrouwen en die degenen die je negeren niet kent … 

Misschien geeft dat je de moed om zelf in gesprek te gaan met degene die je negeert.

awel_angst_alleen_zijn

Val die persoon daarbij wel niet aan. Als je je genegeerd voelen, wil je vaak uithalen naar de ander. Je wil wraak nemen zodat hij ook pijn heeft. Of zodat je je niet meer machteloos voelt. Maar je krijgt er enkel ruzie door: 

Jij: Zeg! Wat is dat met jou? Het is al de tweede keer deze week dat je mij gewoon negeert en naar huis fietst zonder iets te zeggen of op mij te wachten. Ik heb toch niets misdaan zeker!

Hij: Huh? Doe normaal, zeg! Zo heb ik zeker geen zin om met jou naar huis te fietsen!

Jij: Ook goed! Trek je plan! Het hoeft al niet meer!

Zorg er daarentegen voor dat het een vriendelijk gesprek is:  

Jij: Hé, je was zo snel weg gisteren! Ik wilde graag met je naar huis fietsen!

Hij: Sorry, maat! Ik had geen tijd! Weet je nog dat meisje …

En hij vertelt je dat hij nu een liefje heeft en met haar had afgesproken. Maar vandaag fietst hij wel met jou naar huis.

Soms is er geen sprake van een misverstand. Je wordt echt genegeerd. Je hebt een vriendelijk gesprek met je vriend. Hij ontkent dat hij je negeert, en vervolgens doet hij weer gewoon verder. Als je je erg gefrustreerd voelt, dan kan je overgaan naar een volgende stap. 

Vraag hulp van een bemiddelaar. Dat is een buitenstaander die naar jou kan luisteren en die kan luisteren naar degene die jou negeert. Die een gesprek tussen jullie beiden kan begeleiden zodat het goed verloopt. Zodat jullie eventueel kunnen herstellen wat fout is gegaan. Ook als je het niet ziet zitten om het gesprek zelf aan te gaan, kan je meteen de hulp van een bemiddelaar vragen.

bemiddelaar_Awel

Als je echter te maken hebt met iemand die veel machtiger is dan jij, of als je heel lang en volledig genegeerd wordt, of als veel mensen je samen negeren, dan is bemiddeling niet altijd de beste weg. Het kan dan beter zijn om hulp te zoeken bij iemand die de macht heeft om het negeren te doen stoppen. Een leerkracht, begeleider, directie … 

Heb jij al veel nare ervaringen met pesten, uitgesloten en genegeerd worden? Denk je dat jij misschien overgevoelig bent voor uitsluiting? Heb je het gevoel dat je moeilijk vrienden kan maken omdat je niemand echt durft te vertrouwen? Omdat je niet meer gekwetst wil worden? Dan kan het nodig zijn professionele hulp te zoeken. 

We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie