Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb hulp gevraagd aan een volwassene. Daardoor is mijn probleem erger geworden.

Het is een goed idee om hulp te vragen aan een volwassene die je vertrouwt wanneer je een probleem niet zelf kan oplossen.  

Het kan heel veel deugd doen wanneer iemand de tijd neemt om naar je te luisteren en je begrijpt.  

Maar vaak is dat niet voldoende. Het is heel normaal dat je verwacht dat volwassenen ook iets doen. Bijvoorbeeld zorgen dat de ruzie goedgemaakt wordt … En dat ze eerst met jou bespreken wat ze precies gaan doen en dat jij daar mee akkoord gaat

Vaak doen ze dat goed, maar helaas loopt het soms ook mis. Ook volwassenen kunnen fouten maken. Met de allerbeste bedoelingen doen ze iets waardoor het voor jou alleen maar erger wordt: 

Je ouders verbieden je om nog contact te hebben met deze vriend. Of ze bellen zijn ouders op en maken allerlei verwijten en dreigementen. “Als jullie zoon nog één keer contact opneemt met onze dochter dan bellen we de politie!”

Voor de volle klas zegt je leerkracht tegen jouw vriendin dat ze moet stoppen met je te pesten. Anders moet ze naar de directeur en krijgt ze straf.
awel_angst_alleen_zijn

Ze kiezen jouw kant. Ze zeggen tegen jouw vriendin dat zij fout is en maken zich heel erg boos tegen haar. Bovendien doen ze dat soms met andere mensen erbij, die er niets mee te maken hebben. Daardoor kan je vriendin zich erg schamen en het gevoel hebben dat anderen nu op haar neerkijken. In plaats van te stoppen, wordt bijvoorbeeld het pesten alleen maar erger. En als jij graag terug vrienden wilde worden, dan is dat nu alleen maar moeilijker geworden.  

“Je hebt me voor de hele klas belachelijk gemaakt. De helft van de klas komt nu tegen me schelden! Ik wil nooit meer jouw vriendin zijn!”

Wat kunnen volwassenen dan beter wel doen? Ze kunnen helpen bij het goed maken tussen jou en je vriendin door bijvoorbeeld te bemiddelen.  

bemiddelaar_Awel

Een bemiddelaar is iemand die zowel naar jou als naar je vriendin kan luisteren. Hij luistert naar jouw verhaal en begrijpt jou. En hij luistert naar jouw vriendin en begrijpt haar ook. ‘Iemand begrijpen’ is niet hetzelfde als ‘iemand gelijk geven’! Een bemiddelaar probeert te begrijpen waarom jij en je vriendin in een ruzie zijn terecht gekomen. En helpt jullie zelf een oplossing te zoeken. Hij helpt jullie eventueel ook om samen een goed gesprek te hebben

Een bemiddelaar zal er niet altijd voor kunnen zorgen dat jullie terug vrienden zijn. Maar meestal wel dat jullie goede afspraken met elkaar kunnen maken zodat er niet meer gekwetst of geruzied wordt. 

Is jouw probleem al helemaal uit de hand gelopen omdat volwassenen het fout aanpakten? Ga dan op zoek naar iemand die jou wel kan helpen. En denk al even na over wat een beetje kan helpen op dit moment. Als je niet meteen zo iemand kent, dan kan je onder andere bij het JAC en het CLB terecht.  

Bij heel erge problemen, kan je het best aankloppen bij volwassenen die de macht hebben om bijvoorbeeld pesten te doen stoppen, zoals een leerkracht, de directie, het CLB of een vertrouwenspersoon in je vereniging … Doe dit, als het kan, samen met je ouders.  

Heb je echt alles geprobeerd in je omgeving? Dan kan je zeker nog contact opnemen met het Kinderrechtencommissariaat of met het de hulplijn 1712

We schrijven hier over een ‘vriendin’, maar het kan ook over een ‘vriend’ gaan. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie