Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn vriend(in) heeft erge dingen meegemaakt. Daarom doe ik altijd wat die wil. Is dat ok?

De ouders van je vriend zijn gescheiden. Maar ze maken nog steeds erg veel ruzie. Je vriend ziet daar heel erg van af. Hij is vaak verdrietig. Als hij dan voorstelt om eens te gaan zwemmen, zeg jij meteen ‘ja’. Wie weet wordt hij daar wat vrolijker van. Maar eigenlijk zwem jij helemaal niet graag. Je was liever gaan tennissen.

Het is goed dat vrienden zorg voor elkaar dragen. En als jouw vriend het lastig heeft terwijl jij je goed in je vel voelt, dan is het ook OK als jij even wat meer voor hem doet dan omgekeerd. Maar het moet dan wel tijdelijk zijn. En het is ook belangrijk dat je vriend ziet wat je voor hem doet en toont dat hij het waardeert: 

“Hé, merci om mee te gaan zwemmen. ’t Heeft me echt deugd gedaan! Kies jij maar wat we de volgende keer gaan doen.”

Soms kunnen de zorgen van een vriend te zwaar zijn om te helpen dragen. Je vriend kan zodanig in de put zitten dat niets van wat jij voor hem doet, lijkt te helpen. Dan word je er zelf ongelukkig van en moet je hulp voor hem vragen bij een volwassene

Het kan ook wel eens gebeuren dat een vriend profiteert van de situatie. Ja, hij heeft iets ergs meegemaakt. Maar hij gebruikt het nu om steeds zijn zin te krijgen. 

“Mag ik nog eens jouw notities lenen? Ja, door die situatie met mijn ouders krijg ik hoofdpijn. Dan kan ik niet opletten in de les.” Maar jij zag dat hij gewoon op zijn GSM bezig was en daardoor niet oplette.

Het is heel erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen iemand die zich kwetsbaar toont. Toch kan het zijn dat je het gevoel hebt dat er iets niet klopt of zelfs dat jouw goedheid misbruikt wordt. Dan is het goed om je grenzen duidelijk te maken. Je kan tijdens een vriendelijk gesprek duidelijk maken wat jij ook nodig hebt en afspraken te maken.

“Ik zag dat je in de les op je GSM bezig was en niet oplette. Ik vind het niet fijn dat je nu mijn notities vraagt. Ik wil liever dat jij zelf oplet. Laat ons afspreken dat ik je deze keer nog mijn notities geef, maar daarna niet meer.”

Je bent echt geen slecht mens als je dit doet. Voel je je er toch slecht bij of durf je het echt niet, zoek dan eventueel steun bij een volwassene die jij kan vertrouwen. Die kan je misschien helpen om de nodige moed te verzamelen. Kijk even hier als je je wel vaker laat doen door vrienden

Het kan dat je vriend boos wordt. Dan is dat maar even zo. Je kan de ruzie bijleggen wanneer hij wat afgekoeld is. 

Als het profiteren niet stopt dan zal jij je wellicht steeds slechter in je vel voelen. De wrevel, frustratie, ergernis … zullen op een bepaald moment te groot worden. Dan ontplof je misschien en krijg je ook ruzie. Of dan neem je vanzelf afstand van deze vriend.  

Je bent geen slecht mens als je een vriendschap verbreekt omdat een vriend van je blijft profiteren. 

We schrijven hier over een ‘vriend’, maar het kan ook over een ‘vriendin’ gaan.

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie