Ik ben bang, verdrietig, boos door de aanslagen. Wat nu?

De aanslagen die plaatsvonden de afgelopen maanden op verschillende plaatsen laten bij iedereen een diepe indruk na. We worden overspoeld met nieuwsberichten vergezeld van akelige beelden. En we voelen ons allemaal diep geraakt. Onze regeringen, alle veiligheidsmensen en hulpdiensten doen er alles aan om de situatie onder controle te houden, om ervoor te zorgen dat we veilig zijn. Durf te vertrouwen op alle hulpverleners en veiligheidsdiensten.

Het is normaal dat je angstig, boos en verdrietig bent over de aanslagen. Je emoties kunnen zelfs zo heftig zijn dat je erom moet huilen. Ook dat is helemaal normaal en oké. Zit jij met verwarde of heftige gevoelens om wat er allemaal gebeurd is dan is het ontzettend belangrijk dat je over deze gevoelens praat. Zo kan je je vrienden, familie of andere belangrijke personen opzoeken om erover te praten, je emoties te delen, uit te huilen of het een plekje te kunnen geven. Soms kan het ook helpen om het van je af te schrijven of er zelfs een tekening over te maken. Het zijn allemaal goede manieren om de moeilijke gebeurtenissen en gevoelens, waar we tegenwoordig allemaal mee geconfronteerd worden, een plekje te kunnen geven. Onthoud ook dat dergelijke gebeurtenissen eerder zeldzaam zijn. Vandaar dat het ook groot nieuws is en er veel over wordt gepraat. Op de meeste plaatsen ben je wel veilig.

Misschien vraag je jou ook af waarom terroristen zo’n dingen doen?

Terroristen kiezen deze weg om de mensen bang te maken, aandacht te trekken en chaos te creëren. Ze willen ervoor zorgen dat iedereen over ze praat. De discussie gaat hier niet over de islam, moslims of een geloofsovertuiging. Het gaat over terroristische daden waar we met afschuw op reageren.

Voel je je na het lezen van dit antwoord nog steeds angstig, verdrietig of boos?

Ben je nog steeds heel triest en bang na het lezen van dit antwoord zoek dan zeker iemand in je omgeving (een ouder, een vriend(in), een leerkracht, enz.) om erover te praten of neem contact op met Awel. Wij zijn er alvast voor jullie.