Vrienden maken en vrienden houden. Hoe doe je dat?

Boezemvriend, boezemvriendin, soulmate, bff... Je hebt er een of je bent ernaar op zoek. Vriendschap voor het leven? Het kan maar het is niet noodzakelijk. Je hoeft je dus niet vast te klampen aan iemand waar het niet echt mee klikt. Als je te veel moeite moet doet of als jij jezelf niet kan zijn bij iemand die jij een vriend(in) noemt dan is er iets mis.

Hoe weet ik dat hij of zij een echte vriend(in) is?
Wederzijds vertrouwen is belangrijk. Je kan samen plezier maken maar je hoeft helemaal niet dezelfde smaak te hebben. Bij een echte vriend(in) kan je steeds jezelf zijn en blijven. Je kan bij hem of haar terecht als je een probleem hebt. Je kan steun zoeken en geven. Je kijkt ernaar uit om elkaar te zien en te horen. Vriendschap is een wisselwerking tussen twee mensen. Vriendschap vraagt ook een inspanning want niet iedereen heeft hetzelfde karakter.

Hoe maak ik nieuwe vrienden?
Je bent verhuisd, je gaat naar een nieuwe school of het klikte niet met je vorige vrienden. Welke reden je ook hebt, nieuwe vrienden maken kan altijd. Misschien ben je verlegen en durf je niet zomaar naar iemand toe te stappen. Of je merkt dat er al groepjes zijn gevormd en dat niemand jou erbij vraagt. Je hebt schrik dat ze jou zullen afwijzen of uitlachen. Het is normaal dat je onzeker bent maar het mag je niet tegenhouden om op zoek te gaan naar nieuwe vrienden. Probeer ervoor te zorgen dat anderen jou opmerken. Begin met een glimlach, een knipoog en zeg eens 'Hoi'. Door je afzijdig te houden geef je de foute signalen door. Zoek contact met iemand, maak eens een praatje over school of over een populair thema. Jongeren die dezelfde interesse delen, zullen sneller bevriend geraken. Daarom is een sportclub of een jeugdbeweging de ideale plek om nieuwe vrienden te maken.

Niet iedereen behoort tot een groepje of kliek. Er zijn vast nog jongeren die, net als jij, op zoek zijn naar vrienden. Kijk goed om je heen. Je zal hen wel opmerken.

Maak een ontspannen indruk en gebruik humor om het dikste ijs te breken. Wees niet ontmoedigd als het bij één iemand niet lukt. Ooit zal je iemand tegenkomen waarmee jij die hele speciale band kan voelen en die jij 'vriend(in)' zal noemen.