Ik zit de hele tijd voor mijn pc, tablet, … om games te spelen. Ben ik daarom verslaafd aan games?

Of je verslaafd bent aan gamen is zo moeilijk te beoordelen. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen recreatief en problematisch gamen.

Bij recreatief gamen speelt de gamer dagelijks of af en toe als vrijetijdsbesteding. Hij/zij geniet van het gamen. Deze gamer maakt nog steeds tijd vrij voor school, hobby's en andere activiteiten. Er zijn dus geen problemen als gevolg van het gamen. Bij problematisch gamen neemt het gamen veel meer tijd in en worden andere activiteiten, zoals school en hobby's, verwaarloosd. De gamer speelt zowel 's nachts als overdag. Vaak zorgt het gamegedrag ook voor conflicten binnen het gezin.

Misschien herken je jezelf in één van deze types. Ervaar je jezelf als het eerste type dan is er geen enkel probleem. En kan je blijven genieten van het gamen zolang je ook voldoende tijd geeft aan je andere activiteiten als school en hobby's. Ervaar je jezelf als het tweede type dan zou het best kunnen dat jouw gamegedrag problematisch is.

Wat als je je gamegedrag/schermtijd als problematisch ervaart?

Wanneer je je gamegedrag als problematisch ervaart (zoals hierboven beschreven) dan denk je er misschien aan om het gamen te verminderen. Het is een goede start om dit te proberen maar het zal niet altijd eenvoudig zijn. Het is goed om er dan ook met iemand over te praten. Dat kan iemand uit je omgeving zijn aan wie je dit wil/kan toevertrouwen, iemand van Awel of een professionele hulpverlener.

Ook kan het zijn dat jongeren last ervaren van te veel voor een scherm van een computer te zitten en dus het gevoel hebben verslaafd te zijn aan hun computer in het algemeen. Ook dan raden er over te praten met iemand in je omgeving.

Voor het vinden van een professionele hulpverlener in jouw regio vind je hier alle info. Onderaan de vraag vind je een lijst met alle mogelijke professionele hulpverleners.

Het zou kunnen dat niet jij maar je ouders vinden dat je verslaafd bent aan gamen. Ook kan het zijn dat je ouders vinden dat je te veel chat of algemeen te lang voor je scherm van je pc zit. Dat is misschien vervelend voor jou maar je ouders mogen wel bezorgd zijn om jou. Misschien maken ze zich terecht zorgen, misschien ook niet. Je ouders kunnen je dan vragen om je tijd op de computer te beperken. Of je de toegang tot je computer, tablet of smartphone verbieden. En dat wil jij dan weer helemaal niet. Je kan hen vragen om samen afspraken te maken rond je gamegedrag. Het zal op die manier ook makkelijker zijn voor jou om je aan de afspra(a)k(en) te houden. Meer tips om het gesprek met je ouders aan te gaan, vind je op onze online tool onder 'een openhartig gesprek voeren over gevoelige onderwerpen'.