Mijn ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Ik ben in de war, verdrietig, … en zit met veel vragen. Wat nu?

Wanneer je ouders beslissen om uit te elkaar te gaan, is dit vaak iets wat heel veel en felle emoties kan meebrengen. Het is een beslissing waar je zelf geen invloed op hebt en die veel veranderingen met zich zal meebrengen.

Kinderen voelen zich vaak machteloos. Het is ook heel normaal dat je hierdoor in de war bent, je verdrietig voelt of soms zelfs boos voelt. Deze gevoelens kunnen op sommige momenten wat minderen maar kunnen terugkomen, ook na lange tijd. Het is namelijk een gebeurtenis waar veel kinderen en jongeren wel enige tijd voor nodig hebben om eraan te wennen.

Het is heel belangrijk dat je niet alleen blijft zitten met deze gevoelens. Probeer je ouders te vertellen hoe je je voelt en samen te zoeken naar dingen die je kunnen helpen. Als het niet lukt om dit met je ouders te bespreken kan je ook altijd je hart proberen te luchten bij vrienden, familie, een leerkracht, lieve buurvrouw, … Ook kan het soms helpen een tekening te maken of je verhaal op te schrijven.

Waarom gaan mijn ouders uit elkaar?

De redenen waarom ouders uit elkaar gaan, kunnen vaak heel verschillend zijn. Vaak voelen ze zich niet meer goed bij elkaar, maken ze veel ruzie en vinden ze het beter om elk apart verder gaan in hun leven.

Weet dat jij geen schuld treft. Het is niet omdat je ouders uit elkaar gaan dat ze jou niet meer graag zien. Ze zien jou nog altijd heel graag maar elkaar niet meer. Meestal hebben ouders goed nagedacht voor ze de stap zetten om uit elkaar te gaan. Mama en papa kunnen zich hier soms ook weleens droevig of boos over voelen. Dat is heel normaal.

Waarom willen mijn ouders niet meer met elkaar praten?

Wanneer ouders uit elkaar gaan, maken ze soms veel ruzie over allerlei dingen. Ze zijn het bijvoorbeeld niet eens over de verdeling van geld, goederen of de bezoekregeling en kunnen vaak niet meer goed nadenken door alle heftige emoties. Ze zijn soms zo boos op elkaar dat het hen niet meer lukt om rustig met elkaar te praten.

Het is belangrijk dat je weet dat het iets is tussen je ouders en dat ze dit zelf moeten oplossen. Als je ouders niet meer met elkaar kunnen praten, worden de gesprekken vaak gevoerd via advocaten.