Ik wil weglopen van huis. Waar kan ik terecht?

Vooraleer je werkelijk wegloopt van huis is het belangrijk dat je nadenkt of dit wel de beste oplossing is. Het zal niet makkelijk zijn maar misschien moet je toch eerst eens met je ouders praten. Vertel hen waarom je het huis uit wil en waarom het voor jou niet langer draaglijk is. Als je het moeilijk vindt om met je ouders te praten dan kan je gebruik maken van de tips op onze online tool. Of je kan op zoek gaan naar een vertrouwenspersoon die wil bemiddelen. Een vertrouwenspersoon kan iemand uit je directe omgeving zijn (oma, opa, tante, nonkel, enz.) of je zou ook een vertrouwensleerkracht, CLB-medewerker kunnen inschakelen.

Als niets helpt en je houdt het thuis echt niet meer uit dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen terecht bij het Jongerenonthaal (JAC). Zij zoeken samen met jou naar een eventuele (tijdelijke) opvang en een oplossing op langere termijn: www.jac.be.

Vanaf 17 jaar kan begeleid zelfstandig wonen een oplossing zijn. Ook hiervoor kan je terecht bij het Jongerenonthaal (JAC) in je buurt. Alle info vind je op www.jac.be.