Ik kan niet goed opschieten met mijn broer/zus. We hebben vaak ruzie. Wat moet ik doen?

Als mensen samenleven en deel uitmaken van een gezin met meerdere kinderen kan het al eens gebeuren dat er ergernissen of ruzie ontstaat tussen de kinderen. Maar als dit vaak gebeurt dan kan er een nare sfeer ontstaan.

Een ruzie of ergernis kan ontstaan om verschillende redenen. Zo kan het zijn dat jullie misschien een onderlinge strijd voeren om te kijken wie de beste is. Of het kan zijn dat je broer/zus jaloers op je is omdat zij misschien ook graag wil wat jij hebt. Omgekeerd kan natuurlijk ook, jij bent jaloers op iets wat je broer/zus heeft en wil dat graag ook hebben. Er zijn zeker nog heel wat andere redenen te bedenken waarom jullie ruzie kunnen maken.

Het is vooral belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom jullie zo vaak ruzie maken of hoe het komt dat je je steeds ergert aan je zus/broer. Waar gaat de ruzie of ergernis over? Is dat telkens over hetzelfde of altijd over andere dingen? Als je weet waarover het gaat, geeft dat kansen om het uit te praten. Maar bespreek het vooral op een moment dat er geen ruzie is. Jullie kunnen dan bijvoorbeeld bespreken hoe jullie kunnen vermijden dat er ruzies of ergernissen komen. Lukt het niet om dit onder elkaar te bespreken dan kan je het ook eens bespreken met je ouders. Samen met je ouders zouden jullie dan het gesprek kunnen aangaan met je broer/zus.

Eigenlijk is het hebben van een broer en/of zus een mooi geschenk. Het zou daarom beter zijn als jullie elkaar leren koesteren. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld elkaar helpen met problemen rond een huistaak of elkaar helpen bij wat je moet aantrekken voor school, enz. Leren zorg dragen voor elkaar kan jullie band versterken.