Ik heb iemand leuk ontmoet op het internet. Hij/zij vraagt om eens af te spreken in het echt. Ik twijfel of ik dit zou doen. Wat denken jullie?

Als je iemand ontmoet op het net, heb je vaak heel wat te vertellen en na een tijdje komt de vraag om met elkaar eens af te spreken. Naast het feit dat dit spannend is, kan dit misschien wel het begin zijn van een mooie relatie of nieuwe vriendschap.

Toch zijn hier een aantal risico's aan verbonden… Zo kom je op het internet heel wat mensen tegen en ben je nooit helemaal 100% zeker van de identiteit en de bedoeling van je gesprekspartner. Hij of zij kan bijvoorbeeld een supermooie profielfoto hebben of supercool lijken op het internet, maar als je effectief zou afspreken kan blijken dat hij/zij helemaal andere verwachtingen heeft.

Als je dan toch afspreekt, kan je best van de volgende tips gebruikmaken:

  • Zorg dat iemand, zoals een vriend(in), meegaat naar je afspraak.
  • Breng zeker iemand op de hoogte van je plannen. Vertel waar je naartoe gaat en met wie je een afspraak hebt. Laat ook weten wanneer je ongeveer thuis zal zijn.
  • Zorg dat je op een plek afspreekt waar veel mensen rondlopen, zoals een café of op een grote markt. Maar zeker niet bij je thuis.
  • Maak geen valse beloftes. Beloof bijvoorbeeld niet om seks te hebben. Stuur dus geen pikante foto's of filmpjes door voor je afspreekt. Deze zouden weleens verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.
  • Neem je gsm mee.
  • Als je elkaar ontmoet en je vindt iets niet fijn, durf dan duidelijk neen te zeggen.

Als het dan toch verkeerd zou lopen met zo'n afspraak dan is het belangrijk dat je dit durft delen met iemand. Zo kan je meteen de hulp inschakelen van de persoon die op de hoogte was van je plannen. Bij ernstige feiten gepleegd door jouw 'date' (=groomer) raden we je aan om meteen een aangifte te doen. Want grooming (= proces waarbij een volwassene een kind/jongere benadert en manipuleert met als doel seksueel contact) is strafbaar! Voor een aangifte kan je terecht bij de lokale politie in je buurt en de hulplijn van Child Focus op het nummer 116000. Bij Child Focus kan je ook anoniem terecht. Bekijk het filmpje van Child Focus over grooming hier.

Probeer ook een tijd alle chatconversaties –printscreen van je conversaties- tussen jou en je date bij te houden. In geval van ernstige feiten kan je dit gebruiken als bewijsmateriaal.

Gelukkig komt het vaak niet zo ver! Twijfel je nog steeds of heb je nog vragen? Neem een kijkje op www.clicksafe.be of www.childfocus.be/nl/seksuele-uitbuiting/grooming