Ik ben ongerust over de examens/toets. Hoe kom ik ze goed door?

Een examenperiode of studeren voor een toets wordt vaak als een lastige en stressvolle periode ervaren. Soms is er nog maar weinig tijd voor ontspanning. De druk om goed te presteren, zorgt voor verhoogde stress bij heel wat leerlingen en studenten.

Hoe maak ik 'studeren' zo aangenaam mogelijk?

Alles begint bij een goede voorbereiding en planning. Als je doorheen het jaar geregeld je handboeken en notities doorneemt en oefeningen maakt, heb je al heel wat opgestoken van de leerstof. Dat maakt dat je tijdens de examenperiode je leerstof makkelijker zal opnemen. Een goede planning geeft je een overzicht van de te kennen leerstof en de tijd die je hiervoor hebt. Door een duidelijke planning op te stellen, behoud je het overzicht en kom je niet onverwacht in tijdsnood.

Studeren doe je best op een plek waar het rustig is en waar je niet te veel afleiding hebt. Het kan daarbij handig zijn om computers (laptops, tablets) en smartphones uit te schakelen of in een andere kamer te plaatsen. Hou het checken van je sociale media voor een pauzemoment. Zo heb je iets om naar uit te kijken.

Het studeren maak je werkbaar en aangenaam door meerdere pauzes in te lassen. Zo krijgen je hersenen wat rust en kan jij even genieten van een moment 'doen wat je graag doet'. En dat kan van alles zijn: even je sociale media checken, een aflevering van je favoriete serie bekijken, een wedstrijdje voetballen met de buren, een wandeling of loopje rond de blok, …

Concrete tips over studiemethode en hoe je leerstof kan instuderen, vind je op de website van Teleblok: www.teleblok.be.