Ik ben geadopteerd. En ik zit met veel vragen over mijn verleden. Hoe moet ik hiermee verder?

1.Ik ben geadopteerd toen ik nog heel jong was. Ik zit met veel vragen over mijn verleden. Hoe moet ik hiermee verder?

Als opgroeiende jongere ben je op zoek naar jouw identiteit. Als adoptiekind krijg je daarbij ook te maken met heel wat andere vragen over je identiteit. Zo wil je misschien weten of je meer Belg bent dan het land vanwaar je vandaan komt. Vraag je je waarschijnlijk ook af of je op je echte ouders lijkt. En zit je met de grote vraag waarom je werd afgestaan.

Ben ik meer Belg/Vlaming of eerder vb. Afrikaan?

Als je geadopteerd bent, heb je vaak weinig herkenningspunten naar het land van je herkomst toe. Sommige jongeren gaan zich heel sterk identificeren met hun land van herkomst. Ze gaan zich interesseren in alles wat uit hun geboortestreek komt, zoeken eventueel een lief dat ook Afrikaan of geadopteerd is. Ze hebben soms zelfs het gevoel dat alleen andere geadopteerden hen kunnen begrijpen.

Waarom ben ik afgestaan?

Dit is een vraag die jou als adoptiekind je hele leven kan bezighouden. Je denkt misschien dat jij de oorzaak bent van de afstand, dat je niet goed genoeg voor je geboorteouders was. Met het opgroeien en naarmate je ouder wordt, krijg je meer begrip voor de complexe maatschappij en zal je ontdekken dat er heel wat zaken, los van jezelf, kunnen meespelen. Toch blijft je negatieve zelfbeeld misschien overeind. Een rootsreis en uitleg van de geboortefamilie kan soms heel wat verduidelijken en rust geven.

Kan ik mijn familie terugvinden met de beperkte gegevens die ik heb?

Soms kloppen bepaalde gegevens in het adoptiedossier niet helemaal. Het kan dan moeilijk zijn op basis van die gegevens op zoek te gaan. Bovendien weet je niet hoe het leven van je biologische familie eruitziet. Blijven de ouders op dezelfde plek wonen, hoe zijn de onderlinge banden, welke gebeurtenissen hebben ondertussen plaatsgevonden, …? Je weet ook niet of je biologische ouders willen gevonden worden. Anderzijds is het o.a. door sociale media vaak gemakkelijker om mensen terug te vinden. Het gebeurt steeds meer dat biologische ouders via facebook of andere sociale media contact zoeken met hun kind(eren).

Wil je nog meer weten over adoptie dan kan je altijd eens surfen naar www.adoptiekind.be. Voor begeleidingen kan je terecht bij www.steunpuntadoptie.be.