Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Ik ben in de war, verdrietig, … en zit met veel vragen. Wat nu?

Wanneer je ouders beslissen om uit te elkaar te gaan, brengt dat vaak veel en felle emoties mee. Het is een beslissing waar je zelf geen invloed op hebt en die veel veranderingen met zich zal meebrengen.

Kinderen voelen zich vaak machteloos. Het is ook heel normaal dat je hierdoor in de war bent, je verdrietig voelt of soms zelfs boos voelt. Die gevoelens minderen soms, maar kunnen terugkomen, ook na lange tijd. Veel kinderen en jongeren hebben wel enige tijd nodig om eraan te wennen.

Het is heel belangrijk dat je niet alleen blijft zitten met deze gevoelens. Probeer je ouders te vertellen hoe je je voelt en samen te zoeken naar dingen die je kunnen helpen. Als het niet lukt om dit met je ouders te bespreken kan je ook altijd je hart proberen te luchten bij vrienden, familie, een leerkracht, lieve buurvrouw, … Soms helpt het om een tekening te maken of je verhaal op te schrijven.

Waarom gaan mijn ouders uit elkaar?

De redenen waarom ouders uit elkaar gaan, zijn vaak heel verschillend. Maar meestal voelen ze zich niet meer goed bij elkaar. Soms maken ze veel ruzie en vinden ze het beter om elk apart verder gaan in hun leven.

Weet dat jij geen schuld treft. Het is niet omdat je ouders uit elkaar gaan dat ze jou niet meer graag zien. Ze zien jou nog altijd heel graag maar elkaar niet meer. Meestal hebben ouders goed nagedacht voor ze de stap zetten om uit elkaar te gaan. Mama en papa kunnen zich hier soms ook weleens droevig of boos over voelen. Dat is heel normaal.

Waarom willen mijn ouders niet meer met elkaar praten?

Wanneer ouders uit elkaar gaan, maken ze soms veel ruzie over allerlei dingen. Ze zijn het bijvoorbeeld niet eens over de verdeling van geld, goederen of de bezoekregeling. Ook voor hen is het soms moeilijk om goed na te denken door alle heftige emoties. Ze zijn soms zo boos op elkaar dat het hen niet meer lukt om rustig met elkaar te praten.

Het is belangrijk dat je weet dat het iets is tussen je ouders en dat ze dit zelf moeten oplossen. Als je ouders niet meer met elkaar kunnen praten, worden de gesprekken vaak gevoerd via advocaten.

 

In Nederland bestaat Villa Pinedo, een forum voor jongeren van gescheiden ouders. Je kan er lezen hoe anderen de scheiding van hun ouders hebben ervaren, maar je kan er zelf ook je ei kwijt. Of een chat-buddy vinden. 

Recente forumposts

ik wil dit niet meer

hey dus ik wil weg van thuis (rede is te lang) en ik wil kij graag op internaat maar ik mag ni van mama ze zegt: ik heb geen kind gemaakt om het op internaat te sture! ik heb daar echt al veel voor...
lees meer
gepost door Sluwe Pony | 1 dag geleden
80 keer bekeken
2 reacties
87 Geef

Vraagje

Hallo iedereen. Ik vind mezelf echt lelijk en ik heb een vraagje over mijn lichaam. Ik ben namelijk 13 (meisje) en ik heb nog niks van begingroei van borsten (helemaal niks dus). Ik vind dit niet zo...
lees meer
gepost door Maffe Heldin | 2 dagen geleden
181 keer bekeken
3 reacties
176 Geef

JONGENS ANTWOORD AUB

Waarommmmm skippen jullie of antwoorden jullie soms niet op berichten? Tis ni omda jullie geen tijd hebben want ik zie da hij online is. Waarom antwoord aub ik word zot van hem
lees meer
gepost door Anoniem | 2 dagen geleden
132 keer bekeken
2 reacties
174 Geef

iedereen begint afstand van mij te nemen😓

hey awel ik ben een meisje en ik heb een vriendje maar sinds ik hem heb zijn er meer en meer mensen afstand van mij aan het nemen. ik heb ook steeds meer ruzie met vriendinnen enzo . ik voel mij...
lees meer
gepost door Anoniem | 2 dagen geleden
89 keer bekeken
4 reacties
185 Geef

vriendin verliefd op mij?

hey awellers ik ben een meisje van 16 en ik heb nog niet zolang een vriendje waar ik super gelukkig bij ben. ik heb een super goeie vriendin die eigenlijk aanvoelt als familie. en ik ben tijdens de...
lees meer
gepost door Lichte Spons | 2 dagen geleden
85 keer bekeken
2 reacties
159 Geef

Nog een vraag?

Meer informatie