Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn?

door Awel

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang jullie samen waren, afgewezen worden doet pijn.

Wanneer iemand je afwijst, verlies je niet alleen een band, je verliest ook een stukje eigenwaarde. "Ben ik niet de moeite waard?" Jawel, je bent wel de moeite waard!

Maar waarom is het mij dan toch overkomen?

  • Verliefdheidsgevoelens schommelen. De ene dag zijn we dolverliefd en de andere dag is dat gevoel plots verdwenen. Dat is normaal, want verliefdheid heeft met van alles te maken: geuren, genen, interesses, afkomst, zelfbeeld, er open voor staan... Maar het brengt je in de war. Soms maakt de ander het dan uit, uit verwarring, niet omdat jij niet de moeite waard bent.
  • Verliefdheid gaat sowieso vroeg of laat over. In de plaats kan dan een hechte band komen. Die band is heel waardevol, maar ze lijkt niet op de romantiek en de passie die we verwachten. Soms verwarren we die veiligheid met saaiheid. "Is dit het nu?"
  • Sommige jongeren zijn bang dat ze niet genoeg van hun jeugd profiteren. Dan maakt die het uit, ook al had die een fijne relatie met jou. Dat is jammer, maar het komt niet door jou.

Vaak proberen we om die ander toch te overtuigen (opnieuw) een koppel te zijn. Iemand die we niet (meer) kunnen krijgen, wordt bovendien vaak dubbel zo aantrekkelijk. Het is echter belangrijk om een ‘nee’ te aanvaarden.

Wat kan ik doen?

  • Het is beter om de nodige afstand te nemen van degene op wie je verliefd bent. Hoe moeilijk het ook is: aanvaard dat het niets wordt of dat het voorbij is. Het is beter om geen contact meer te zoeken, zijn of haar gsm-nummer te wissen en de ander niet meer te volgen op social media.
  • Wat ook kan helpen is om anders te proberen kijken naar degene op wie je verliefd bent. Hoe zien je vrienden hem of haar? Het is ook maar een gewone mens met mooie en minder mooie kantjes.
  • Dat wil niet zeggen dat je niet verdrietig mag zijn. Neem daar ook maar de tijd voor. Je kan het verdriet om de ander een plaats geven door erover te schrijven in je dagboek, een of ander ritueel te doen (bvb alle spulletjes van samen in een doos stoppen en die dan dichtmaken) …
  • Zoek steun en troost bij vrienden, ouders… Laat je door hen verwennen. Het is belangrijk om je andere sociale contacten te blijven onderhouden ook al voel je je erg verdrietig.
  • Doe zeker ook leuke dingen of dingen waar jij heel veel zin in hebt, zoals gaan shoppen, een lekker ijsje gaan eten of feesten met je vrienden.

...en na een tijd gaat het minder pijn doen. Verliefdheid gaat over. Verdriet krijgt een plaats.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie