Overslaan en naar de inhoud gaan

Is discriminatie en racisme hetzelfde?

door Orbit

Nee, discriminatie is iemand ongelijk beoordelen of behandelen op basis van afkomst, geloofsovertuiging, handicap … en niet op basis van wie die persoon echt is.

Als iemand op basis van nationaliteit, afkomst, huidskleur of cultuur gediscrimineerd wordt, noemen we dit racistische discriminatie

En racisme dan? Racistische discriminatie is 1 vorm van racisme. Maar racisme is meer dan individuele gevallen van discriminatie. Racisme is geen gebeurtenis, het is een systeem.

Racisme: een systeem

Racisme is een structureel systeem dat bepaalde mensen bewust én onbewust uitsluit of minder kansen geeft, louter door hun huidskleur, nationaliteit, afkomst of cultuur.

Racisme zorgt ervoor dat vooral witte mensen macht hebben en positief in beeld komen: de meeste leerkrachten, schooldirecteurs, huiseigenaars, werkgevers, advocaten, rechters, journalisten, belangrijke politici, modellen, rijke mensen… zijn wit.

Racisme werd gebruikt om kolonisatie en slavernij goed te praten. Ook vandaag dient racisme nog om ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen te verantwoorden en zo te houden.

Men zegt bijvoorbeeld dat migranten geen werk hebben omdat ze geen inspanningen doen, terwijl vele migranten discriminatie meemaken wanneer ze werk zoeken, of minder kansen krijgen op school.

Discriminatie: aparte voorvallen

Een persoon met een witte huidskleur die “vuile zwarte” zegt of een huis niet aan vluchtelingen verhuurt, dat is racisme. Want witte mensen hebben structureel voordeel door hun witte huidskleur.

Een persoon van Keniaanse afkomst die “vuile Belg” of “vuile Turk” zegt of niet aan witte Belgen verhuurt, dat is discriminatie. Want witte Belgen worden bijna nooit door hun huidskleur geweigerd voor een woning.

Is racisme erger dan discriminatie?

Zowel discriminatie als racisme zijn niet oké.

Alleen heeft racisme maatschappelijk meer impact dan discriminatie.

Want mensen die met racisme te maken krijgen, worden niet alleen beledigd of op één moment gediscrimineerd. Ze vinden ook moeilijker een huis of werk, en worden benadeeld op veel vlakken: politie, zorg, onderwijs, sport, in de media …

Welke soorten discriminatie zijn er nog?

Er zijn veel soorten discriminatie, om allerlei redenen.

Je bent bijvoorbeeld:

  • Man of vrouw

  • Jong of oud

  • Gelovig of niet gelovig

  • Homo, transgender, biseksueel of hetero

  • Gehuwd, gescheiden of alleenstaand

  • Rijk of arm

  • Iemand met een handicap

  • Dakloos

FOTO: Gavin Allanwood

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie