Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan je doen met moeilijke emoties?

Je voelt je boos, verdrietig, jaloers, gefrustreerd, … en dat is niet fijn. Wat kan je doen om je beter te voelen? 

Kan je iets veranderen aan de oorzaak? Kan je het probleem oplossen? 

Doe dat dan. Onze emoties zijn er net om ons tot actie aan te zetten. Emotie komt van het Latijnse werkwoord ‘emovere’. Het betekent ‘in beweging brengen’. Onze emoties zetten ons in beweging, zorgen ervoor dat we er iets aan ‘doen’. 

Je voelt je gefrustreerd omdat je iets wilt maken op de computer, maar het lukt niet. Als je frustratie groot genoeg is, dan zal je een vriend bellen die je hier mee kan helpen. Of dan zal je toch die saaie handleiding doornemen waarin ergens staat wat je moet doen.

Of je voelt je verdrietig omdat je ruzie hebt met een vriendin. Ze is boos geworden omdat je haar beledigd hebt. Ga je verontschuldigingen aanbieden: “Sorry dat ik …”

Soms heb je de hulp van iemand anders nodig om een probleem aan te pakken. Vraag hulp of informatie of steun bij iemand die je kan vertrouwen. Kijk hier eens bij wie je zoal terecht kan

Als het gaat over problemen met andere mensen, dan kan het volgende stappenplan je wel helpen: 

STAP 1:  

Wacht even af. Veel problemen lossen zich vanzelf op. Afwachten is wel niet gemakkelijk! Niemand vindt het fijn zich slecht in zijn vel te voelen. Meestal willen we zo snel mogelijk weten hoe het zit, het probleem oplossen en verlost zijn van die vervelende gevoelens. Vind hieronder bij 'Je kan het probleem niet oplossen?' manieren om om te gaan met lastige emoties terwijl je afwacht. Soms helpt het niet om af te wachten of is het beter om meteen iets te doen aan het probleem, ga dan naar stap 2. 

STAP 2:  

goedmaken_Awel

Probeer een goed gesprek te hebben. Soms blijkt dan al snel dat het over een misverstand gaat. Ook een probleem of een ruzie kan soms zo opgelost worden. Er zijn niet altijd heel veel woorden nodig. Je kan ook gewoon je verontschuldigingen aanbieden als je zelf iets fout deed.  

“Heb een goed gesprek!” is makkelijker gezegd dan gedaan? Als dat voor jou van toepassing is, ga dan meteen naar stap 3. 

Als je te maken hebt met mensen die veel meer macht hebben dan jij, van wie je bang bent, of die jou heel hard gekwetst hebben, ga dan meteen naar stap 4. Probeer niet op je eentje een gesprek met hen aan te gaan. 

STAP 3:  

bemiddelaar_Awel

Zoek een bemiddelaar!  

Als je met iemand een conflict of een ruzie hebt en jullie krijgen het probleem zelf niet opgelost, dan kan een bemiddelaar soms helpen. Het is een buitenstaander die jullie kan helpen om zelf tot een oplossing te komen of op een goede manier jullie relatie of band te laten beëindigen.   

STAP 4: 

In het allerergste geval helpt de bemiddeling niet en blijft het probleem bestaan. Bemiddeling is ook niet voor elk probleem de beste oplossing. Als je bijvoorbeeld gepest wordt door iemand die veel meer macht heeft dan jij dan is het beter om meteen naar een autoriteit te stappen die de macht heeft om het pesten te doen stoppen. En die straffen kan opleggen indien dat niet gebeurt. Dat kan de directie van de school zijn, de politie... Doe dit, als het kan, samen met een volwassene die jij vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders. 

Je kan het probleem niet oplossen? 

Jammer genoeg kan je soms weinig of niets veranderen aan een probleem.  

Je vriendin wil je verontschuldigingen niet aanvaarden. Voor haar is de vriendschap voorbij.

Hoe graag jij het ook wilt, je ouders blijven niet bij elkaar. Je kan hun scheiding niet tegenhouden.

Dan moet je aan de slag met je emoties, met hoe je je voelt. Dat kan op verschillende manieren. De ene manier zal beter bij jou passen dan de andere. Voor het ene probleem is de ene manier beter dan de andere. 

ZOEK STEUN OF TROOST BIJ IEMAND DIE JE KAN VERTROUWEN 

Praat over je probleem of over hoe je je voelt met vrienden, met je ouders … Het kan heel veel deugd doen om je hart uit te storten bij iemand die je begrijpt.  

Het is wel belangrijk dat die persoon zich niet zomaar gaat moeien en je probleem zo erger maakt. 

Ben je geen prater? Geen probleem! Gewoon optrekken, iets leuks doen met mensen bij wie je je goed voelt, doet ook al wonderen. 

Of gewoon iemand die je aanraakt, je knuffelt … kan je ook veel troost bieden. 

ZOEK AFLEIDING 

Ga iets doen waar je al je aandacht bij nodig hebt én waar je normaalgezien een goed gevoel van krijgt. Lezen, TV-kijken, gamen, tekenen, schilderen, knutselen, schrijven, … 

Als je er ook nog bij beweegt, én erdoor buitenkomt, is het nog beter! Zwemmen, dansen, lopen, paardrijden … als dat jouw hobby’s zijn. 

En doe je het samen met anderen, dan zit je helemaal goed! Teamsporten zoals voetbal, rugby, synchroonzwemmen … zijn een prima idee. 

LEEF JE EMOTIE UIT! 

Nee! Ga niet op de vuist met je vriend die helemaal niets met je probleem te maken heeft!

Scheld je vriendin niet de huid vol omdat jij je niet goed in je vel voelt vandaag.

Je kan wel je boosheid, je verdriet … tonen aan degene die je gekwetst heeft. De kunst daarbij is om het op het juiste moment, tegen de juiste persoon, op de juiste manier, in de juiste hoeveelheid te doen… En dat is heel erg moeilijk! 

Er zijn ook alternatieven als je je er liever niet aan waagt! 

Schreeuw mee met muziek! Het is het ideale moment om luid mee te kwelen met de allerfoutste liedjes (die je stiekem toch leuk vindt)! Euh, houd wel even rekening met de buren. 

Ga keihard lopen om je woede kwijt te raken. 

VERMIJD DE NARIGHEID 

Je vriend is gaan lopen met je liefje? Ga er niet op zitten kijken hoe ze elkaar dolverliefd aankijken en zoenen en… Probeer maar even niet te gaan waar zij ook zijn als dat kan.

Je komt thuis en merkt dat je moeder in een slechte bui is. Blijf maar even uit haar buurt. Straks gaat het vast beter.

Vermijden kan een goede manier zijn om problemen uit de weg te gaan. Maar het mag niet zolang duren of zo vaak gebeuren dat je heel erg beperkt wordt in je leven.  

Het is niet OK als je een heel jaar niet naar fuiven kan gaan, iets wat je heel graag doet, omdat je dan je ex-liefje met je vriend kan tegenkomen.

Het is dan beter om toch op een andere manier om te gaan met je moeilijke emoties. 

PIEKER JE SUF, VOEL JE DEPRESIIEF, WEES GEWOON VERDRIETIG… MAAR VIND OOK BETEKENIS 

Ja, je mag je ook gewoon eens slecht in je vel voelen. En de tijd nemen die nodig is om verdrietig te zijn, te rouwen, …  

Het is moeilijk te zeggen hoelang dat mag duren. Ergens moet er een moment komen waarop je een verhaal hebt gemaakt van wat er gebeurd is, van hetgeen dat je verdrietig heeft gemaakt. Een verhaal dat jou kracht geeft om weer verder te gaan. Een verhaal waarin er echte hoop schuilt.  

Je hebt maandenlang een mooie relatie gehad, maar je liefje heeft het uitgemaakt. Je voelt je erg verdrietig. Maar na een tijdje besef je dat die relatie toch ook een paar mindere kanten had. Dingen die je niet zo leuk vond aan je liefje en die je al een beetje ergerden. Misschien is het wel goed dat de relatie niet bleef voortduren totdat jullie elkaar niet meer konden uitstaan. Je weet nu ook beter wat je belangrijk vindt in een relatie.

Er zijn dingen die je kan doen om je daarbij te helpen: vertel je verhaal aan anderen. Zij kunnen je helpen om je verhaal beter, vollediger, hoopvoller te maken. Stop alle herinneringen aan een mooie vriendschap of liefde in een doos en geef ze een plaatsje. Schrijf in je dagboek. 

Komt er geen hoop? Zie je het nut van het leven niet meer in? Is er niets dat jou nog een beetje blij maakt? Heb je slaapproblemen? Heb je zelfmoordgedachten? Zoek dan hulp

VERDOOF HET GEVOEL 

Alcohol, drugs… kunnen je pijnlijke emoties tijdelijk helpen verdoven. Ze hebben echter grote nadelen. Ze beschadigen je hersenen, je kan er verslaafd aan geraken, ze nemen soms je remmingen weg waardoor je dingen gaat doen en zeggen die voor anderen vervelend zijn, of die mensen kwetsen. Soms doen ze je zelfs slechter voelen. En zeker als ze uitgewerkt zijn, komen de moeilijke emoties terug en soms sterker dan voordien. Kijk even hier als je denkt dat jouw gebruik een probleem is

Ook automutilatie of zelfverwonding kan voor even de pijn verdoven. Maar je doet jezelf daarbij ook echt pijn. Je brengt jezelf schade toe. Misschien houd je er littekens of brandwonden aan over. Of worstel je nadien met schuldgevoelens. Kijk hier even wat je kan doen als je denkt dat je verslaafd bent aan automutilatie

Jezelf volproppen met chocolade of comfortfood kan ook helpen. Of ga iets kopen wat je leuk vindt. Ook masturbatie kan je een beter gevoel geven. Het kan geen kwaad jezelf even te verwennen wanneer je het moeilijk hebt. Maar het moet dan wel ‘met mate’ zijn. Verwennen is immers zo fijn dat het verslavend kan zijn. Je kan dus ook verslaafd geraken aan eten, shoppen, seks … 

Zorg dus dat je ook andere manieren gebruikt om met moeilijke emoties om te gaan, dat jezelf verwennen niet je enige manier wordt.  

LACH, DENK LEUKE GEDACHTEN EN PROBEER ANDERS TE KIJKEN NAAR JE PROBLEEM 

Lees een grappig boek. Kijk naar een komedie. Als je lacht, dan vertel je je hersens dat je gelukkig bent.  

Doe moeite om de positieve dingen op te merken. Wat ging er goed vandaag? 

Je kan ook proberen ‘anders’ naar je probleem te kijken. Zoom eens uit: “Hoe ga je naar dit probleem kijken binnen 10 jaar?’ Of zoom eens in op de positieve kanten ervan: “Wat zijn de voordelen van het probleem dat je hebt?” 

Heb je het moeilijk met een vriendin, maar wil je toch vrienden blijven? Schrijf dan eens al haar goede kanten op, en de voordelen van je vriendschap.

Op de site van NokNok en de geluksdriehoek vind je nog meer ideeën en tips om aan de slag te gaan met moeilijke emoties. 

Nog een vraag?

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie