Overslaan en naar de inhoud gaan

Psycholoog of psychiater: wat is het verschil?

door Youth in Transition - KU Leuven

Psychologen én psychiaters praten met jongeren over hun moeilijkheden en geven therapie zodat zij zich beter voelen. Het verschil is dat psychiaters dokters zijn. Zij mogen dus ook medicatie voorschrijven. In de praktijk werken ze vaak samen.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog praat met jongeren over hun moeilijkheden. Om psycholoog te worden moet je vijf jaar psychologie studeren aan de universiteit. Een psycholoog zegt niet zomaar wat. Psychologen moeten onder toezicht stage doen en veel oefenen voor zij therapie mogen geven aan jongeren. Meestal bestaat de behandeling uit gesprekken.

Psychologen werken niet allemaal op dezelfde manier. Niet elke aanpak werkt bij iedereen even goed. Want iedereen is verschillend. Vaak moet je even zoeken naar een psycholoog met de juiste aanpak voor jouw probleem. Het is ook belangrijk om een 'klik' te hebben met je psycholoog.

Wat kan je verwachten bij een psycholoog?

De psycholoog luistert eerst naar jouw probleem en stelt een heleboel vragen om een idee te krijgen van wat goed en minder goed loopt in jouw leven. Daarna zoekt de psycholoog samen met jou naar wat je kan doen om je beter in je vel te voelen. Verandering is niet altijd zo makkelijk, dus geef het de kans!

Wat doet een psychiater?

Een psychiater is een dokter. Om psychiater te worden moet je 11 jaar studeren aan de universiteit: 6 jaar geneeskunde en daarna nog 5 jaar specialisatie. Er bestaan kinder- en jeugdpsychiaters voor 0- tot 18-jarigen en volwassenen psychiaters voor 18-plussers.

Ook een psychiater zal goed naar je luisteren en kan je behandelen door middel van gesprekken, maar kan ook medicatie voorschrijven als dat nodig is. Een psycholoog mag dit niet.

In de praktijk werken psychologen en psychiaters vaak samen om de diagnose te stellen en de behandeling te geven.

Wat kost dat?

Een ander belangrijk verschil zit hem in de centen: een gesprek bij een psychiater betaalt de overheid voor een groot deel terug. Voor een gesprek bij de psycholoog is dit niet altijd zo.

Kan je een gesprek met de psycholoog niet betalen? Kijk dan na of je ziekenfonds hiervoor tussenkomt of meld dit aan je huisarts of psychiater. Wil je een gratis gesprek met een therapeut? Dan kan je als jongere terecht bij TEJO.

FOTO: Iz zy

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Andere veelgestelde vragen

Meer informatie