Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verloopt een bezoek aan de gynaecoloog?

Een bezoek aan de gynaecoloog lijkt eng maar valt best wel mee.

Er is geen ideale leeftijd voor een eerste bezoek aan de gynaecoloog. Je kan er naartoe:

  • op het moment van je eerste menstruatie
  • als je voor het eerst seks hebt
  • als je pijn of klachten hebt
  • of als je vragen hebt over je lichaam en seksualiteit

Als je nog geen seks hebt en je hebt geen klachten, staat bij het eerste bezoek aan de gynaecoloog vooral een goed gesprek voorop en vindt er waarschijnlijk nog geen inwendig onderzoek plaats.

Hoe verloopt een onderzoek?

Eerst praat je even met de gynaecoloog. Hij of zij vraagt dan of je seks hebt. Daarna mag je in het kleedhokje je broek/rok en slip uitdoen. Als de gynaecoloog ook je borsten wil onderzoeken, moet je ook je bh uitdoen. Soms mag je je t-shirt aanhouden.

Daarna neemt de gynaecoloog een uitstrijkje. Daarvoor plaatst hij of zij een metalen instrument aan de ingang van je vagina. Die zogenaamde 'eendenbek' kan koud aanvoelen. Dan verzamelt hij of zij met een soort wattenstaafje of borsteltje cellen van de baarmoederhalswand. Die cellen worden onderzocht op Humaan Papillomavirus (HPV) of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Je huisarts kan ook een uitstrijkje nemen.

De gynaecoloog onderzoekt dan de eierstokken en de baarmoeder via een vaginale echo. Daarvoor wordt een langwerpig voorwerp ingebracht in je vagina met een gel. Het lijkt misschien eng. Maar weet dat een gynaecoloog honderden vrouwen en meisjes per jaar ziet. Het is echt niets om je zorgen over te maken of om je voor te schamen.

Inenting tegen HPV

HPV (humaan papillomavirus) komt veel voor en er bestaan meer dan 100 types van. Een klein aantal types kan bij meisjes en vrouwen op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken.

Tegen 2 types van HPV die 70 procent van baarmoederhalskanker veroorzaken, kunnen alle meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs zich gratis laten inenten. Je krijgt dan in één schooljaar twee of drie prikken. Je wordt hiervoor uitgenodigd via een brief die je op school krijgt.

Uiteraard kan je ook bij je huisarts terecht voor deze inenting of meer info hierrond. Meer info vind je ook op de website van Zorg & Gezondheid.

FOTO: Farn Saetia

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie