Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn ouders zijn gescheiden of gaan scheiden. Ik ben in de war, verdrietig en zit met veel vragen... Wat nu?

door Awel

Beslissen je ouders om uit elkaar te gaan? Dat brengt vaak veel en felle emoties mee. Het is een beslissing waar je zelf geen invloed op hebt en die veel veranderingen met zich zal meebrengen.

Hoe kan ik met mijn gevoelens omgaan?

Je voelt je misschien machteloos. Dat is normaal. Het is ook heel normaal dat je hierdoor in de war bent, je verdrietig voelt of soms zelfs boos voelt.

Die gevoelens minderen soms, maar kunnen terugkomen. Ook na een lange tijd. Veel kinderen en jongeren hebben wel wat tijd nodig om eraan te wennen.

Het is heel belangrijk dat je niet alleen blijft zitten met deze gevoelens.

  • Je kan je ouders proberen vertellen hoe je je voelt en samen zoeken naar dingen die je kunnen helpen.
  • Kan je dit niet bespreken met je ouders? Lucht dan je hart proberen bij vrienden, familie, een leerkracht, lieve buurvrouw, …
  • Soms helpt het om een tekening te maken of je verhaal op te schrijven.

Waarom gaan mijn ouders uit elkaar?

Er zijn verschillende redenen waarom ouders uit elkaar gaan. Maar meestal voelen ze zich niet meer goed bij elkaar. Soms maken ze veel ruzie en vinden ze het beter om elk apart verder gaan in hun leven.

Weet dat dit niet jouw schuld is. Het is niet omdat je ouders uit elkaar gaan dat ze jou niet meer graag zien. Ze zien jou nog altijd heel graag, maar elkaar niet meer.

Meestal hebben ouders goed nagedacht voor ze de stap zetten om uit elkaar te gaan. Je ouders kunnen zich hier soms ook weleens droevig of boos over voelen. Dat is heel normaal.

Waarom willen mijn ouders niet meer met elkaar praten?

Wanneer ouders uit elkaar gaan, maken ze soms veel ruzie over allerlei dingen. Ze zijn het bijvoorbeeld niet eens over:

  • De verdeling van geld
  • De verdeling van goederen (vb. meubels)
  • De bezoekregeling

Ook voor hen is het soms moeilijk om goed na te denken door alle heftige emoties. Ze zijn soms zo boos op elkaar dat het hen niet meer lukt om rustig met elkaar te praten.

Het is belangrijk dat je weet dat het iets is tussen je ouders en dat ze dit zelf moeten oplossen. Als je ouders niet meer met elkaar kunnen praten, worden de gesprekken vaak gevoerd via advocaten.

Villa Pinedo

In Nederland bestaat Villa Pinedo, een forum voor jongeren van gescheiden ouders. Je kan er lezen hoe anderen de scheiding van hun ouders hebben ervaren, maar je kan er zelf ook je verhaal kwijt. Of een chat-buddy vinden.

tZitemzo... als ouders uit elkaar gaan

Ouders gaan uit elkaar. Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure? Wat gebeurt er met jou? Of na de echtscheiding? Kan er dan nog iets veranderd worden? Heb jij als jongere zelf dan ook iets te zeggen?

In deze folder van tZitemzo vind je een antwoord op al deze vragen.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie