
Een scheiding kan aanvoelen als een periode van rouw.
Wie gaat er voor je zorgen en waar ga je wonen? Er wordt een regeling voor jou en je eventuele broers of zussen uitgewerkt. Heel wat ouders kiezen na een scheiding voor co-ouderschap. Beide ouders blijven dan verantwoordelijk voor de opvoeding. Al heb je hier ook nog wel varianten op.
Als de scheiding via de rechtbank verloopt, legt de familierechter de verblijfsregeling op papier vast. Daarin staat onder andere waar je woont en wie je wanneer ziet. Wanneer een rechter moet beslissen over een verblijfsregeling met co-ouderschap, verkiest hij een gelijkverdeeld verblijf (bijvoorbeeld een week bij moeder en een week bij vader) van kinderen bij beide ouders. Maar in het belang van de kinderen kan hij hier wel van afwijken.
Vanaf 12 jaar heb je hoorrecht: de familierechter moet ook jouw mening vragen. Maar je bent niet verplicht om die te geven.
Je ouders kunnen altijd onderling nieuwe afspraken over de verblijfsregeling maken. Lukt dat niet, dan kunnen ze vragen aan de familierechter om een nieuwe regeling op te stellen.

tZitemzo schreef er een folder over: tZitemzo ... als ouders uit elkaar gaan.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.