Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is kindermishandeling?

door Nupraatikerover.be

Kindermishandeling is elke vorm van geweld op kinderen en jongeren.

Bij geweld gebruikt iemand zijn macht tegenover de ander. Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling:

  • Lichamelijke mishandeling: slaan, stampen, brand- of snijwonden toebrengen, bijten, krabben, vergiftigen of onnodige medicijnen toebrengen. Mishandeling is iets anders dan een ongeluk.
  • Emotionele mishandeling: uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, pesten, te hoge eisen stellen, beschuldigen,... Mensen noemen het ook verbaal geweld.
  • Lichamelijke verwaarlozing: te weinig eten of drinken, kleren, onderdak, medische verzorging, veiligheid, nachtrust,...
  • Emotionele verwaarlozing: tekort aan liefde, aandacht, interesse, respect, communicatie,...
  • Seksueel misbruik

Kindermishandeling gebeurt overal

Kindermishandeling en seksueel misbruik gebeurt niet altijd thuis. De dader kan ook een leerkracht zijn of een vriend van je ouders, een leider van een jeugdbeweging, trainer van een club of een leeftijdsgenoot.

Vaak is het iemand die je kent en van wie je op een of andere manier afhankelijk bent. In de meeste situaties gaat het om een volwassene die je vertrouwde. Dat maakt het erg verwarrend.

Je bent zelf nooit verantwoordelijk

Ben je een kind of een jongere en word je mishandeld, verwaarloosd of misbruikt? Dan ben je daar zelf nooit verantwoordelijk voor. De dader probeert je die boodschap wel eens aan te praten of je denkt zelf dat je schuldig bent. Dat is niet zo. De verantwoordelijkheid van mishandeling ligt altijd bij de dader.

Vermoed je dat jij of iemand die je kent wordt mishandeld?

Blijf er niet mee zitten!

FOTO: Vusal Ibadzade

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie