Pers

 • 09.10.2017: Jongeren beantwoorden hulplijn (Persbericht)
 • 17.05.2017: #IKGEEFTIJD (Persbericht)
 • 10.03.2017: Tijd om 'kalverliefde' ernstig te nemen (Persbericht + Onderzoeksrapport)
 • 16.02.2017: Geen piek na aanslagen in Brussel, wel opnieuw meer gesprekken over relatie tot ouders (Persbericht)
 • 06.06.2016: Awel kan dankzij Rode Neuzen Dag investeren in peer-to-peer opleidingen en in meer vrijwilligers door flexibiliteit in het opleidingsaanbod (Persbericht)
 • 07.03.2016: Nieuw record van 34.936 beantwoorde oproepen maakt de grenzen van Awel zichtbaar (Persbericht)
 • 21.01.2016: Kinderen na scheiding: een moeilijk evenwicht en nood aan een vangnet (Persbericht + Onderzoeksrapport)
 • 13.02.2015: In verbinding gaan en praten met anderen zijn belangrijkste bronnen om veerkracht te ontwikkelen (Persbericht + Onderzoeksrapport)
 • 16.01.2014: Moeilijke thuissituatie en negatieve relaties met vrienden vormen de grootste stressoren voor jongeren met suïcidale gedachten (Persbericht + Onderzoeksrapport)
 • 17.05.2013: 'Hechting' belangrijkste thema in gesprekken over Ouder-Kind relatie met Awel (Persbericht + Onderzoeksrapport)

Nieuws

27-10-17 | Vacature stafmedewerker vrijwilligersbeleid

Awel werft aan: stafmedewerker vrijwilligersbeleid

Functieomschrijving

Awel is een hulp- en informatielijn in Vlaanderen voor alle kinderen en jongeren met een vraag, verhaal, probleem. In 2016 voerde Awel 33.523 gesprekken met kinderen en jongeren. Deze gesprekken werden gerealiseerd door de 250 actieve vrijwilligers binnen de organisatie. Awel is een organisatie in groei: het aantal gesprekken met kinderen en jongeren is in stijgende lijn, alsook het aantal vrijwilligers. Dit vraagt om een geactualiseerde aanpak van het interne vrijwilligersbeleid.

Als stafmedewerker vrijwilligersbeleid ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een visie op het vrijwilligerswerk binnen Awel en het uitschrijven van een vrijwilligersbeleid, geënt op de diversiteit binnen de vrijwilligersgroep, de flexibiliteit binnen hedendaags vrijwilligerswerk en het behoud van vrijwilligers. Daarnaast begeleid je de vrijwilligers bij de implementatie van de nieuwe organisatiestructuur: anno 2018 wil Awel een nieuw organisatiemodel introduceren, waarbij jij dit model helpt uit te rollen tot bij de basis.

Je takenpakket kan evolueren in functie van de noden die zich aandienen binnen het team en binnen de organisatie.

Profiel

 • Je bent minstens in het bezit van een bachelordiploma in een menswetenschappelijke richting of gelijkwaardig door ervaring.
 • Ervaring in het werken met vrijwilligers is een pluspunt.
 • Je kan beleidsmatig denken.
 • Je bent een bruggenbouwer. Je werkt participatief, staat open voor feedback en kan zelf constructieve feedback formuleren.
 • Je kan planmatig en resultaatgericht werken. Je kan inspelen op nieuwe uitdagingen en problemen.
 • Je hebt zin voor initiatief, werkt graag zelfstandig, creatief en efficiënt.
 • Je bent een vlotte schrijver.
 • Je bent bereid tot avond- en weekendwerk.

Aanbod

 • Contract bepaalde duur van 1 januari 2018 t.e.m. 31 december 2018, met mogelijkheid tot verlenging
 • Deeltijdse tewerkstelling: 0,80 VTE (= 30,4u/week)
 • Loon volgens niveau B1b + maaltijdcheques + vergoeding woon/werkverkeer
 • Flexibele werkuren, mogelijkheid tot thuiswerk
 • Afwisselend werk, veelzijdig en creatief
 • Je komt terecht in een dynamisch team van collega’s en vrijwilligers.
 • Mogelijkheid tot volgen van bijscholingen

Procedure

Schriftelijke sollicitatie voor 20 november 2017 mailen naar [email protected]

Ten laatste op 24 november 2017 word je verwittigd of je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit gesprek wordt gepland op 6 december 2017, tussen 16u en 21u.

 

Meer informatie over de organisatie kan je vinden op www.awel.be

19-09-16 | Clara Cleymans, Cartoon Network en Awel roepen samen op tegen pesten

Miljoenen kinderen startten op 1 september vol enthousiasme het nieuwe schooljaar. Onder hen gingen ook heel wat kinderen met een bang hart die terugkeer naar de schoolbanken tegemoet. En dit vaak uit angst voor het weerzien van een pestkop, nieuwe pesterijen, enz. Pesten is vandaag nog steeds een probleem waar heel veel kinderen en jongeren mee te maken krijgen op school. En dat is niet oké! Onder het motto 'Wees een maatje, geen pestkop' roept Cartoon Network samen met Clara Cleymans en Awel kinderen en jongeren op om zich actief in te zetten tegen pesten. Het online platform, dat voor deze campagne ontwikkeld werd, geeft kinderen en jongeren via enkele nuttige tips en vuistregels informatie over hoe je met pesten omgaat. Ook leerkrachten, jeugdwerkers en andere begeleiders kunnen uit de filmpjes inspiratie halen om pesten en de rol van de omstaanders bespreekbaar te maken. Bekijk hier de video's.

Doe jij mee tegen pesten? Surf dan zeker naar http://buddy.cartoonnetwork.be en laat je nu al inspireren voor de volgende Week tegen Pesten van 17 tot 24 februari 2017.

21-01-16 | Kinderen na scheiding: een moeilijk evenwicht en nood aan een vangnet

Het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen en Awel bundelden de krachten voor de opmaak van een nieuw onderzoeksrapport. Vandaag stellen ze het rapport 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders' voor. Voor de analyse baseerden de onderzoekers zich op 145 chatgesprekken die Awel in 2013 voerde met kinderen en jongeren over de scheiding van hun ouders.

De kinderen en jongeren die in beeld komen in dit onderzoeksrapport zijn niet de kinderen en jongeren (75 à 80 %) die na een periode van aanpassing een nieuw evenwicht bereiken. Zij, die contact opnamen met Awel, worstelen ook lange tijd na de scheidingsgebeurtenis met moeilijke gevoelens.

Uit het onderzoek blijkt dat deze kinderen en jongeren in de war zijn door de scheiding van hun ouders en dat ze een moeizame aanpassing aan de scheiding doormaken. Ze ervaren daarbij een gebrek aan aandacht en steun van de eigen ouders. Een betrouwbare gesprekspartner die (h)erkenning geeft aan het kind en die erin slaagt om de loyaliteit naar beide ouders te respecteren is noodzakelijk om een kind in een moeizame aanpassing te versterken.

Ook vertellen deze kinderen en jongeren over praktische en financiële gevolgen die een grote impact hebben op hun leven. Velen vertellen dat bij de verblijfsregeling hun stem niet wordt gehoord. Kinderen en jongeren vragen zich af hoe hun perspectief voldoende aandacht kan krijgen. Ze willen weten hoe en bij wie ze met hun verhaal en wensen terecht kunnen. Het verdient daarom aanbeveling om na te denken over de wijze waarop kinderen en jongeren rechtstreeks aangesproken en versterkt kunnen worden doorheen het scheidingsproces. Speciale aandacht kan gaan naar hoe kinderen en jongeren meer actief gehoord en betrokken kunnen worden bij bemiddeling.

Deze en nog vele andere resultaten en aanbevelingen vind je in het onderzoeksrapport. Download hier het rapport.

13-04-15 | Gedrukte folder van Awel vervangen door digitaal exemplaar

De gedrukte folders van Awel bestaan niet meer. Je kan hem hier downloaden, eventueel zelf uitprinten en uitdelen aan de leerlingen.

01-01-13 | Gratis: lessenreeks 'weerbaarheid'

De weerbaarheid van kinderen en jongeren in je klas versterken? Download gratis de lessenreeks 'weerbaarheid' of koop het boek 'Omdat ze het waard zijn'.

Het boek brengt een blik achter de schermen van de soms prangende vragen en verhalen waarmee kinderen en jongeren komen aankloppen bij de Kinder- en Jongerentelefoon. De kostprijs van het boek bedraagt €10,95. >> Klik om het boek te bestellen

Een boek met prangende verhalen van kinderen en jongeren is één maar daarbij hoort ook een positief verhaal of beter gezegd een lessenreeks die niet focust op de problemen an sich maar die werkt aan het versterken van kinderen en jongeren. En zo ontstond een lessenreeks weerbaarheid voor de 3e graad BO en de 1ste graad SO. >> Klik om de lessenreeks te downloaden