MAIL

Vragen voor Awel?

In de menubalk vind je een lijst van thema's waar je een schat aan informatie kan terugvinden.
Op elke themapagina vind je de volgende rubrieken terug:

Vind je het antwoord op je vraag niet terug of wil je graag je verhaal bij ons kwijt? Stuur dan zeker een mail naar

[email protected]

Er zijn op dit moment heel veel kinderen en jongeren die ons een mailtje sturen. Daarom zal je soms iets langer moeten wachten op een antwoord. Je kan er in elk geval op rekenen dat we jou binnen de de week een antwoord sturen.

Let op!
1. SMS of MMS-berichten kunnen we via mail niet beantwoorden, omdat we op die manier jouw mailadres niet hebben!
2. Awel beantwoordt jouw mail op het mailadres van waaruit jij een vraag hebt gesteld. Mail je bijvoorbeeld vanuit het mailadres van je ouders, dan verschijnt het antwoord van Awel in de mailbox van je ouders. Wil je een eigen postbus die alleen door jou gebruikt kan worden? Hieronder leggen we je uit hoe je zo'n postbus kan maken. Je kan dan mails sturen en ontvangen, die alleen door jou gelezen kan worden.

Een eigen e-mailadres: niks voor jou?
Je kan op het internet, gratis en voor niets, een eigen e-mailadres aanmaken. Dankzij dat e-mail adres kan je zelf e-mails ontvangen en versturen. En wat heel leuk is... je moet een paswoord kennen om de e-mails te kunnen lezen... dus jouw mama of papa kunnen jouw post niet lezen. Op deze bladzijde leggen we je uit wat je moet doen om zelf zo'n e-mailadres te maken via het internet. Volg alle stappen (je kan deze bladzijde misschien afdrukken) en je hebt een eigen e-mailadres.

Een e-mailadres aanmaken.
Er bestaan verschillende websites op het internet waar je een gratis account kan aanmaken. De bekendste zijn Hotmail en Yahoo. Daar de meeste websites ongeveer dezelfde procedure gebruiken voor het aanmaken van een e-mailadres, leggen we hier het registratiesysteem van Windows Live (het vroegere Hotmail) uit.

 1. Klik hier en je surft automatisch naar Windows Live (het vroegere hotmail).
 2. Je komt nu op een pagina terecht met bovenaan de vermelding ‘Windows live'. Je merkt al snel dat je in de rechtse kolom kan inloggen en in de linkse kolom kan kiezen voor een nieuwe registratie.
 3. Het gaat hier om nieuwe registratie dus klik je in de linkse kolom op registreren.
 4. Allereerst kies je een naam voor je e-mailadres, de zogenaamde ‘Windows Live ID'. Dit is je e-mailadres. Wees wel een beetje voorzichtig met je keuze van je e-mailadres (vb: [email protected] klinkt leuk maar kan een aanzet zijn tot pesterijen)
 5. Kies daarna een wachtwoord. Elke keer dat je wil inloggen, heb je dit wachtwoord nodig. Kies daarom voor een woord dat je goed kan onthouden. Maak het ook weer niet te gemakkelijk want dan kan je een makkelijke prooi worden voor hackers. Tik je wachtwoord in. Je computer zal zelf controleren of het gaat om een sterk wachtwoord. Daarna doe je dat nogmaals, ter controle. Merk op dat je je wachtwoord nooit kan lezen op je scherm. Dit om pottenkijkers te misleiden.
 6. Kies een alternatief e-mailadres of kies een geheime vraag. Mocht je ooit problemen hebben met je wachtwoord dat kan je via dit alternatief adres of deze vraag opnieuw een wachtwoord instellen.
 7. Vul verder je voornaam, achternaam, land, postcode, geslacht en geboortejaar in.
 8. Vul daarna de tekens in die je in het kleine vierkant kan lezen. Deze oefening werd aan het registratieformulier toegevoegd om spamberichten bij de provider tegen te gaan.
 9. Vink al dan niet aan of af of je e-mails wil ontvangen met aanbiedingen en uitnodigingen voor enquêtes van Windows Live, Bing en MSN.
 10. Lees goed de gebruiksovereenkomst en de privacyverklaring. Je moet met deze voorwaarden akkoord zijn alvorens je e-mailadres te registreren.
 11. Ga je akkoord met de gebruiksovereenkomst en privacyverklaring, klik dan op de knop ‘Ik ga akkoord'.
 12. Proficiat, je hebt nu je eigen e-mailadres en kan onmiddellijk starten met het schrijven van e-mails.


Veel surfplezier!