Wat is verliefd zijn?

Wat is verliefd zijn?

“Het is ingewikkeld.”  

Jup... dat is verliefd zijn.  

Als je verliefd bent, vind je de ander aantrekkelijk. Aantrekkelijkheid is voor iedereen iets anders. Jij kan verliefd worden op iemand omdat je het een hele knappe jongen of een supermooi meisje vindt. Iemand anders zal sneller verliefd worden op iemand die veel weet of kan. En nog een ander valt op iemand die vooral heel vriendelijk en behulpzaam is. 

Er zijn nog een pak dingen die ervoor kunnen zorgen dat je verliefd wordt: 

 • genen
 • geuren
 • hormonen
 • seizoenen
 • sfeer
 • ervaringen (in nieuwe situaties zal je sneller verliefd worden)
 • herkenning (de ander lijkt bijvoorbeeld sterk op jou) 
 • seks hebben met iemand kan verliefdheidsgevoelens doen ontstaan, ook als je niet van plan was verliefd te worden
 • sommige mensen worden gewoon sneller verliefd dan anderen

Je kan even goed verliefd worden op iemand die al heel lang een goede vriend is als op iemand die je nog maar pas kent.

Verliefdheid die niet beantwoord wordt, kan extra intens voelen. Verliefdheid is zoals een verslaving: het verlangen neemt alleen maar toe als je voelt dat je hem of haar niet kan krijgen.

Verliefdheid kan heel wisselvallig zijn. Het ene moment ben je tot over je oren verliefd, het volgende moment is dat gevoel veel minder of zelfs helemaal weg en voel je je down. Soms ben je verliefd op meer mensen tegelijk, voel je voor de een wat meer dan voor de ander. Meestal gaat verliefdheid na verloop van tijd over. 

Wil je meer weten over verliefdheid kijk dan zeker ook naar deze aflevering van de Dokter Bea Show! 

Ben ik verliefd?

Verliefdheid overkomt je

Het is vooral je lichaam dat je vertelt dat je verliefd bent. Als een aantal van deze dingen voor jou kloppen, dan ben je vast verliefd: 

 • Je denkt voortdurend aan die ander. 
 • Het liefst wil je altijd bij hem of haar zijn. 
 • Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. 
 • Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie. Hoewel je soms ook moeilijk in slaap geraakt. 
 • Je geliefde lijkt perfect, heeft geen fouten. Je ziet alleen maar positieve eigenschappen. 
 • Je doet er alles voor om hem of haar voor jou te winnen. 
 • Je wil dat jullie elkaar alles kunnen vertellen en elkaar echt begrijpen.  
 • Misschien wil je ook graag lichamelijk zo dicht mogelijk bij elkaar zijn en verlang je naar seks met hem of haar.  
 • Als die ander je niet ziet staan kan je je heel verdrietig, zelfs wanhopig voelen. Soms voelt de verliefdheid dan nog intenser.

Wil je meer weten over verliefdheid kijk dan zeker ook naar deze aflevering van de Dokter Bea Show! 

Ik ben verliefd op iemand die ik ken, en we chatten al, maar ik wil ook eens in het echt praten.

Chatten of sms’en met iemand is vaak gemakkelijker dan ‘in het echt’ met iemand praten, zeker als je die ander nog niet zo goed kent of wanneer je sterke gevoelens voor die persoon hebt. Online praten we ook sneller over moeilijke of gevoelige onderwerpen. 

Het kan dus als een grote stap voelen om in het echt op iemand af te stappen en een gesprek te beginnen. Enkele tips om de eerste stap te zetten: 

 • Je kan eerst voorzichtig polsen tijdens je chat- of sms-gesprek of die ander ook met jou in het echt wil praten. Je kan bijvoorbeeld een smoes bedenken waarom jullie elkaar in het echt moeten spreken: “Ik heb [een verzamelkaart] die jij volgens mij tof zal vinden, zal ik ze je morgen geven wanneer ik je zie aan de bushalte?” 
 • Je hoeft het niet meteen op je eentje te doen. Misschien zijn er vrienden die je willen vergezellen bij dat eerste gesprek. En misschien willen ze ook helpen nadenken over allerlei vragen die je kan stellen? 
 • Het kan interessant zijn om een gesprek te hebben terwijl jullie met iets anders bezig zijn (bv. een sportactiviteit), dat maakt het wat losser en dan voelt het niet zo ongemakkelijk als er een stilte valt: “Heb je zin om eens samen onze honden uit te laten. Alleen is maar saai.” Of je kan het gesprek zo plannen dat het maar een kort gesprekje moet zijn. 
Ik ben verliefd op iemand die veel jonger/ouder is.

Hoe jonger je bent, hoe groter een leeftijdsverschil kan aanvoelen. Een koppel van 63 en 75 zal misschien helemaal niet vinden dat er een leeftijdsverschil tussen hen is, terwijl een koppel van 12 en 15 jaar toch inzit met wat de omgeving van het leeftijdsverschil zal vinden. 

Grote leeftijdsverschillen tussen liefdespartners worden door de samenleving niet altijd aanvaard. Dat komt omdat de oudere partner vaak meer ‘macht’ heeft dan de jongere. In een relatie moet er genoeg machtsevenwicht zijn, anders ontstaat er een kans op partnergeweld of misbruik. Daarom is bijvoorbeeld in de wet vastgelegd dat een meerderjarige geen seks mag hebben met iemand jonger dan 16 (het gaat hier wel over ‘seks’ niet over een eventuele relatie zonder seks).  

Probeer zelf in te schatten of jij en je geliefde ondanks het leeftijdsverschil genoeg evenwaardig zijn: hebben jullie allebei evenveel te zeggen over de relatie? Of telt de mening van de oudere partner meer dan die van de jongere? Zegt de een voortdurend aan de ander wat die moet doen en hoe? Of leren jullie allebei van elkaar? Zet de een de ander onder druk om seks te hebben of respecteren jullie elkaars grenzen en tempo? 

Luister ook naar wat je vrienden en familie over een eventueel machtsverschil te vertellen hebben. Meestal hebben ze het beste met je voor en kennen ze jou genoeg om een goede inschatting te maken. Als je minderjarig bent, val je bovendien nog onder het ‘ouderlijk gezag’ en moet je in principe gehoorzamen aan je ouders, ook wat betreft jouw relatie. Zij kunnen dus je relatie verbieden ‘als dat in jouw belang is’. In extreme gevallen zal het een rechter zijn die de eindbeslissing neemt over jouw relatie. Daar kan je op de site van de kinderrechtswinkel meer over lezen. 

Soms kies je er ondanks afkeuring van vrienden en ouders toch voor om een relatie te hebben of verder te zetten, en slaag je erin een respectvolle relatie uit te bouwen ondanks het leeftijdsverschil. Dat zal niet gemakkelijk zijn voor jou. In het beste geval kunnen je ouders of vrienden nadien toegeven dat ze fout zaten en je toch volop steunen. Als de afkeuring blijft bestaan, verlies je niet alleen de belangrijke steunfiguren in je leven, het kan ook je relatie moeilijker maken. 

Ik ben verliefd op mijn leerkracht.

Het gebeurt vaak dat een leerling verliefd wordt op een leerkracht. Doordat een leerkracht meer ‘macht, kennis, ervaring’ heeft, is hij/zij extra aantrekkelijk. Dat een leerkracht ‘verboden terrein’ is, maakt het nog extra spannend. Die onbereikbaarheid maakt ook dat je veilig over hem/haar kunt fantaseren.  

We raden je wel af om je leerkracht in te lichten over je gevoelens. Een leerkracht zal normaalgezien niet ingaan op jouw verliefdheidsgevoelens. Afgewezen worden is pijnlijk en als je ook nog les moet krijgen van die persoon kan het ongemakkelijk worden. 

Heel soms komt het voor dat een leerkracht wél ingaat op de verliefdheid van een leerling. Maar een relatie met een leerkracht raden we sterk af. Doordat er een groot machtsverschil is, bestaat er ook een kans op misbruik. Het hoeft daarom nu niet ‘fout’ aan te voelen, maar het kan dat je later wél het gevoel hebt dat die leerkracht je heeft beschadigd. Er kan ook geroddel en jaloezie ontstaan onder de leerlingen en de leerkracht kan zijn job verliezen. Als jij jonger dan 16 bent, is het voor je leerkracht bovendien ook wettelijk verboden om een seksuele relatie met je te hebben. 

Wat kan je dan wel doen? We kunnen het niet beter verwoorden dan J. op ons forum: “Ik heb ooit die mega energie, die door de verliefdheid vrijkwam, gebruikt om extra te studeren voor dat vak en ook in de klas extra mijn best te doen. Gevolg: ik had keigoei punten en de leerkracht had me graag omdat ik zo mijn best deed (ik weet het; beetje strever, maar het was het genieten waard)! Ik probeerde er zo iets mee te doen en het beste van te maken..” 

Je kan ook hieronder bij 'Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn?' kijken voor tips om om te gaan met een onbeantwoorde liefde. 

Ik ben verliefd op iemand maar ik denk dat hij/zij op een ander geslacht valt.

Het is heel lastig om verliefd te zijn op iemand van wie je denkt dat hij/zij je liefde niet kan beantwoorden. 

Ben je zeker dat hij of zij op een ander geslacht dan het jouwe valt, kijk dan even bij 'Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn?' hoe je hier mee kan omgaan. 

Het kan dat je niet zeker weet of je geliefde op jongens of meisjes of beide valt. Soms zijn jongeren daar zelf nog niet uit. Bovendien experimenteren heel wat jongeren weleens met iemand van hetzelfde geslacht. Probeer te ontdekken of er bij de ander signalen zijn dat hij/zij ook verliefd is op jou. Kijk voor tips hieronder bij 'Is hij/zij ook op mij?'  

Is hij/zij ook op mij?

Kijk naar deze signalen om te ontdekken of de ander verliefd is op jou:

 • Stuur een vriendschapsverzoek via Facebook. Als hij/zij dit aanvaardt en ook jouw statussen en zelfs oude foto’s liket is er een goede kans dat de verliefdheid wederzijds is.
 • Informeer voorzichtig bij zijn/haar vrienden. Vraagt hij/zij ook naar jou?
 • Probeer in de buurt te komen. Merkt hij of zij je op? Kijkt de ander nu en dan naar jou?
 • Merk je dat je geliefde zenuwachtig is als jij in de buurt bent? Bloost hij/zij? Wordt de ander een beetje onhandig?
 • Als de ander ook verliefd is zal hij/zij misschien zelf proberen jouw aandacht trekken, soms door je te plagen, of zal hij/zij je complimentjes geven.
 • Je kan de droomtruc uitproberen: zeg dat je gedroomd hebt dat jullie een koppel waren. Kijk dan naar de reactie. Als de reactie tegenvalt dan was het toch maar een droom. 
 • Vaak zijn de signalen verwarrend. Het kan bijvoorbeeld dat de ander ook op jou is, maar zijn/haar gevoelens verbergt om zich niet kwetsbaar op te stellen. Wil je duidelijkheid? Dan kan je overwegen om zelf te vertellen dat jij verliefd bent. Twijfel je of je het wel moet vertellen? Kijk even hieronder bij Ik ben verliefd maar durf het niet te vertellen. Wat Nu? om te kijken wat je dan kan doen.” 

Vraag ook even aan je vrienden wat zij denken. Wanneer je verliefd bent, zie je soms alleen de positieve dingen. Je vrienden zien het misschien juister’.

Zou ik het vertellen?

Wanneer je iemand vertelt dat je verliefd bent op hem of haar, stel je je kwetsbaar op. Vóór je deze stap waagt, kan je even bij deze twee vragen stilstaan:

 • Hoeveel kans is er dat die ander ook verliefd is op jou?
  Kijk hierboven bij 'Is hij/zij ook op mij?' om te zien hoe je dat kan ontdekken.
  • Ziet het ernaar uit dat de verliefdheid niet wederzijds is, dan vertel je het beter niet. Bij liefdesverdriet geven we wat tips om hier mee om te gaan. 
  • Is de kans groot dat de ander ook wat voor jou voelt, ga er dan voor.
 • Hoe goed kan jij om met tegenslagen?
  • Heb jij veel zelfvertrouwen en kan je wel tegen een stootje? Of heb je een goede band met je ouders of goede vrienden die je wel zullen opvangen als de verliefdheid niet wederzijds blijkt? Of kan je heel goed relativeren? Weet jij dat je de moeite waard bent, ook als die ander niet verliefd blijkt op jou? Dan kan je wel een gokje wagen en vertellen dat je verliefd bent (tenzij het al overduidelijk is dat de ander niets voor jou voelt.)
  • Als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt, kan het goed zijn om dat eerst even op te krikken. Je kan bijvoorbeeld de tijd nemen om jouw vijf beste kwaliteiten op te schrijven en deze in gedachten te houden wanneer je de ander laat weten dat je hem/haar leuk vindt. Kijk ook even op de website van nok nok of fit in je hoofd (16+) om te zien hoe je aan je zelfvertrouwen kan sleutelen.
Hoe vraag ik het aan?

Er zijn verschillende manieren om het aan te vragen. Iedereen doet het een beetje op zijn manier.

Enkele mogelijkheden:

 • Als je eerder onzeker bent, kan je het ‘onrechtstreeks’ vragen. Een vriend(in) kan het dan voor jou gaan vragen aan die persoon, eventueel door een briefje af te geven. Of je kan het ook via Facebook, Whatsapp, … doen of via een sms’je.
  Het voordeel van deze manier is dat het net iets minder pijnlijk voelt wanneer het antwoord ‘nee’ is.
  Het nadeel is dat die ander misschien iets minder rekening houdt met jouw (gekwetste) gevoelens omdat hij/zij jou niet kan zien. Het gebeurt ook dat de ander gewoon niet reageert op je vraag en/of dat en misverstanden ontstaan. Kijk dan even bij Ik heb het aangevraagd maar krijg geen antwoord.
 • Sommigen voelen zich beter bij een directe aanpak. Je kan rechtstreeks op de persoon afstappen en vragen of hij/zij verliefd is op jou. Je zou ook kunnen beginnen met te zeggen dat je hem of haar heel leuk vindt. Kijk dan naar de reactie en je weet meteen of je over jouw ‘sterkere’ gevoelens kan praten.
  Het voordeel is dat je dan meteen weet waar je aan toe bent.
  Maar een rechtstreekse afwijzing kan ook wel harder aankomen. Aanvaard het antwoord van de ander. Blijf niet aandringen. Kijk even bij liefdesverdriet wat je kan doe wanneer jouw verliefdheid niet beantwoord wordt.
Wat als ik afgewezen word?

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang jullie samen waren, afgewezen worden is heel pijnlijk. 

Geef jezelf de tijd om liefdesverdriet te hebben. Je zal zien dat het na een bepaalde tijd over is, zonder dat je hebt gemerkt wanneer dat juist is gebeurd. Dan heb je weer plaats om verliefd te worden op iemand anders.

Wat kan ik ondertussen doen?

 • Het is beter om de nodige afstand te nemen van degene op wie je verliefd bent. Hoe moeilijk het ook is: aanvaard dat het niets wordt of dat het voorbij is. Het is beter om geen contact meer te zoeken, zijn/haar gsm-nummer te wissen en de ander niet meer te volgen op social media. 
 • Wat ook kan helpen is om anders te proberen kijken naar degene op wie je verliefd bent. Hoe zien je vrienden hem/haar? Het is ook maar een gewone mens met mooie en minder mooie kantjes. 
 • Je kan het verdriet een plaatsje geven door erover te schrijven in je dagboek, een of ander ritueel te doen (bv. alle spulletjes van jullie samen in een doos stoppen en die dan dichtmaken), …  
 • Als je dat ziet zitten, kan je erover praten met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend(in). Misschien hebben zij dat gevoel ook al eens meegemaakt en kunnen jullie steun vinden bij elkaar. Iedereen krijgt op een dag weleens met liefdesverdriet te maken.
 • Laat je verwennen door vrienden en familie. Het is belangrijk om je andere sociale contacten te blijven onderhouden ook al voel je je erg verdrietig. 
 • Doe zeker ook leuke dingen of dingen waar jij heel veel zin in hebt, zoals gaan shoppen, een lekker ijsje gaan eten of feesten met je vrienden. 
Ik heb het aangevraagd maar ik krijg geen antwoord.

Zo vervelend! 

Misschien vindt de ander het moeilijk om jou af te wijzen en je te kwetsen. Maar eigenlijk is een vriendelijke en duidelijke ‘nee’ beter dan geen antwoord en onzekerheid.

Je kan verschillende dingen doen, afhankelijk van waar jij je het beste bij voelt:

 • Als je heel veel zelfvertrouwen hebt, kan je gewoon op de ander afstappen en vragen hoe het nu zit… meegeven dat je liever een negatief antwoord hebt dan geen.
 • Of je kan het ook via vrienden vragen, dan voelt de afwijzing ook iets minder pijnlijk.
 • Je kan het vragen via Facebook, of sms of… maar dan kan het natuurlijk zijn dat je alweer geen antwoord krijgt en voel je je misschien nog onzekerder. Vraag het zeker geen derde keer via deze weg.
 • Je kan het ook gewoon zo laten en ervan uitgaan dat de ander het niet ziet zitten. Probeer wat afleiding te vinden in activiteiten die jij leuk vindt en troost te zoeken bij vrienden. Kijk ook hieronder bij 'Ik heb het aangevraagd en die persoon negeert mij nu'.

Bij Awel willen we iedereen graag aansporen om te antwoorden wanneer iemand het aanvraagt, ook als het antwoord negatief is. Dat is niet gemakkelijk maar wel juister naar de ander toe.

Ik heb het aangevraagd en die persoon negeert mij nu.

Genegeerd worden is heel pijnlijk. Het kan jou het gevoel geven dat je niets waard bent, dat je geen controle hebt over je leven of dat je leven geen zin of betekenis heeft. Als het negeren dan nog gebeurt door iemand die veel voor jou betekent, is het extra pijnlijk. Je hebt je ook kwetsbaar opgesteld door het aan te vragen. Alles samen is dit een erg moeilijke ervaring en kan het je veel verdriet en boosheid kosten, en schaamte misschien ook.

Wat kan je doen?

 • Zoek troost en steun bij mensen die je vertrouwt en met wie je een hechte band hebt: je ouders, vrienden, andere familieleden, een leerkracht, een buur, … Het kan deugd doen om te beseffen dat er veel mensen zijn die jou wel zien en jou belangrijk vinden.
 • Je kan ook dingen doen om je aandacht van die negatieve ervaring weg te leiden: probeer te genieten van hobby’s, sporten, winkelen, huisdieren, ...

Er zijn ook een aantal gedachten die je kunnen helpen:

 • Veel mensen negeren een ander omdat ze denken dat dat gemakkelijker is dan een negatieve boodschap te geven. Ze denken dat dat minder kwetsend is. Ze willen ook liever de pijn van de ander niet moeten zien omdat ze die dan zelf een beetje voelen. Het ligt niet aan jou.
 • Je hoeft je niet te schamen. Je hebt immers gewoon aan iemand laten weten dat je hem/haar leuk vindt. Daar is niks mis mee. Je hebt je kwetsbaar durven opstellen. Dat is belangrijk om in het leven echte banden met andere mensen aan te gaan. Het is het gedrag van de ander dat kwetsend is.

Kijk ook even hierboven bij 'Ik heb het aangevraagd maar krijg geen antwoord'.

Ik heb liefdesverdriet. Waarom doet het zoveel pijn?

Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang jullie samen waren, afgewezen worden is heel pijnlijk. 

Wanneer iemand je afwijst, verlies je niet alleen een band, je verliest ook een stukje eigenwaarde. ‘Ben ik niet de moeite waard?’ Jawel, je bent wel de moeite waard. 

Maar waarom is het mij dan toch overkomen? 

 • Verliefdheidsgevoelens schommelen. De ene dag zijn we dolverliefd en de andere dag is dat gevoel plots verdwenen. Dat is normaal, want verliefdheid heeft met van alles te maken: geuren, genen, interesses, afkomst, zelfbeeld, er open voor staan... Maar het brengt je in de war. Soms maakt de ander het dan uit, uit verwarring, niet omdat jij niet de moeite waard bent.  
 • Verliefdheid gaat sowieso vroeg of laat over. In de plaats kan dan een hechte band komen. Die band is heel waardevol, maar ze lijkt niet op de romantiek en de passie die we verwachten. Soms verwarren we die veiligheid met saaiheid. "Is dit het nu?" Soms zijn we ook bang dat we het ons later zullen beklagen dat we niet "van onze jeugd geprofiteerd hebben". Dan maakt iemand het soms uit ook al had die een fijne relatie met jou. Dat is jammer, maar het komt niet door jou. Vaak proberen we om die ander toch te overtuigen (opnieuw) een koppel te zijn. Iemand die we niet (meer) kunnen krijgen, wordt bovendien vaak dubbel zo aantrekkelijk. Het is echter belangrijk om een ‘nee’ te kunnen aanvaarden.  

Wat kan ik doen?

 • Het is beter om de nodige afstand te nemen van degene op wie je verliefd bent. Hoe moeilijk het ook is: aanvaard dat het niets wordt of dat het voorbij is. Het is beter om geen contact meer te zoeken, zijn/haar gsm-nummer te wissen en de ander niet meer te volgen op social media. 
 • Wat ook kan helpen is om anders te proberen kijken naar degene op wie je verliefd bent. Hoe zien je vrienden hem/haar? Het is ook maar een gewone mens met mooie en minder mooie kantjes. 
 • Dat wil niet zeggen dat je niet verdrietig mag zijn. Neem daar ook maar de tijd voor. Je kan het verdriet om de ander een plaatsje geven door erover te schrijven in je dagboek, een of ander ritueel te doen (bvb alle spulletjes van samen in een doos stoppen en die dan dichtmaken) …  
 • Het kan ook helpen om steun en troost te zoeken bij vrienden, ouders… Laat je door hen verwennen. Het is belangrijk om je andere sociale contacten te blijven onderhouden ook al voel je je erg verdrietig. 
 • Doe zeker ook leuke dingen of dingen waar jij heel veel zin in hebt, zoals gaan shoppen, een lekker ijsje gaan eten of feesten met je vrienden. 

...en na een tijd gaat het minder pijn doen. Verliefdheid gaat over. Verdriet krijgt een plaatsje.

Wat als je je niet meer verliefd voelt?

Verliefd zijn kan echt een kick geven. In films, romans, series lijkt het trouwens alsof verliefdheid alles is. We vinden het dan jammer als de vlinders weg zijn en we denken dat we onze relatie moeten beëindigen. 

Dat verliefdheid overgaat, is normaal. Verliefdheidsgevoelens worden door veel beïnvloed en kunnen heel wisselvallig zijn. Het ene moment voel je je dolverliefd, het volgende moment lijken die gevoelens verdwenen, en dan zijn ze er weer terug… 

In respectvolle relaties wordt verliefdheid een sterke band. Je voelt warmte en vertrouwdheid bij elkaar. Je weet dat je op de ander kan rekenen, dat hij/zij zorg voor jou zal dragen en je probeert dat zelf ook zo goed mogelijk te doen. Je weet dat je jezelf en de wereld verder kan ontdekken omdat er iemand is op wie je kan rekenen. 

Jammer genoeg wordt het soms ook als ‘saai’ ervaren in vergelijking met verliefdheid die spannend, wisselvallig en onzeker is. Maak het dus niet meteen uit als de verliefdheid weg is. Kijk of je met deze persoon een hechte relatie kan opbouwen. 

Denk je van wel? Dan kan het de moeite zijn om eraan te werken. Probeer de verliefdheid bij momenten terug op te roepen door bijvoorbeeld samen nieuwe, spannende dingen te doen. Blijf ook nieuwsgierig naar elkaar! Want je kent de ander nooit volledig. Er valt zeker nog wel iets te ontdekken.

Denk je van niet? Dan kan je het beter uitmaken. Ga de ander niet negeren, maar probeer het met respect te vertellen. Negeren kan enorm kwetsen. Geef de ander daarna ook tijd om het een plaats te geven. Kijk bij de video van Jade en Tina hoe je het kan uitmaken.

Ik heb iemand leuk ontmoet online. Hij/zij wil afspreken in het echt. Ik twijfel of ik dit zou doen.

Als je iemand ontmoet online heb je vaak veel te vertellen en na een tijd komt de vraag om eens af te spreken. Het is spannend en het kan misschien wel het begin zijn van een mooie relatie of een nieuwe vriendschap. Toch zijn er risico's aan verbonden: je komt op het internet veel mensen tegen en je bent nooit 100% zeker van de identiteit en de bedoeling van je gesprekspartner. Hij of zij kan een supermooie profielfoto hebben of echt cool lijken, maar als je effectief zou afspreken kan blijken dat hij/zij helemaal andere verwachtingen heeft. 

Als je dan toch afspreekt, kan je het beste deze tips volgen: 

 • Breng zeker iemand op de hoogte van je plannen. Vertel waar je naartoe gaat en met wie je een afspraak hebt. Laat ook weten wanneer je ongeveer thuis zal zijn. 
 • Zorg dat iemand, zoals een vriend(in), meegaat naar je afspraak.
 • Zorg dat je op een plek afspreekt waar veel mensen rondlopen, zoals een café of op een grote markt. Maar zeker niet bij je thuis of bij hem/haar thuis. 
 • Maak geen valse beloftes. Beloof bijvoorbeeld niet om seks te hebben. 
 • Stuur geen pikante foto's of filmpjes door voor je afspreekt. Deze zouden weleens verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. 
 • Neem je gsm mee.

Licht gewijzigd overgenomen van http://www.childfocus.be/nl/preventie/veilig-internetten/jongeren/seks-en-internet/een-afspraakje 

Is het verkeerd om een seksvriend te hebben?

'Friends with benefits’ kan werken als beide partners dezelfde verwachtingen, in dit geval losse seks, hebben.  Dikwijls zijn de verwachtingen echter niet dezelfde en wil een van beiden ook een emotionele band opbouwen, of dat jullie ‘trouw’ worden aan elkaar. 

Als jij twijfels hebt over jouw eigen verwachtingen of die van je ‘friend’ kan je die beter uitspreken, en eventueel toch geen seksrelatie opstarten. Want de kans dat één van beiden gekwetst raakt, is groot en je kan er een goede vriend(in) mee verliezen. 

Zelfs als je met twee start met dezelfde verwachting van ‘losse seks’, kan je plots verrast worden door gevoelens die er vroeger niet waren. Want tijdens seks komen stoffen vrij in ons lichaam die verliefdheidsgevoelens of het verlangen naar een hechte band kunnen opwekken. Bespreek deze gevoelens op tijd en zet de seksrelatie eventueel stop als jullie verwachtingen niet meer dezelfde zijn. 

Reageer