Verliefdheid en vriendschap

Wat als je vrienden de persoon op wie je verliefd bent niet leuk vinden?

Vrienden zijn belangrijk. Je brengt veel tijd met hen door. Het is dus echt niet leuk als je verliefd bent op iemand die jouw vrienden niet zo zien zitten. Zeker niet als je het gevoel hebt dat ze je uitlachen.

Sta even stil bij hoe belangrijk deze vrienden voor je zijn:

Ken je hen al lang, kunnen jullie veel aan elkaar toevertrouwen, zijn jullie graag bij elkaar en hebben jullie dezelfde interesses? Als het (h)echte vrienden zijn die het beste met je voorhebben betekent hun mening over jouw verliefdheid iets. Praat erover. Waarom vinden ze dat die jongen of dat meisje niet bij jou past? En klopt daar volgens jou iets van? Als je toch beslist voor je liefde te gaan, maak dan duidelijk aan je vrienden dat hun steun belangrijk voor je is maar dat hun gedrag kwetsend is. 

Of misschien zijn dit geen hechte vrienden, die jou niet zo goed kennen, of bij wie je niet op je gemak bent? Dan is hun mening over jouw verliefdheid minder belangrijk. Ben je toch bang om uit de groep te vallen? Bekijk dan even hoeveel kans van slagen je verliefdheid heeft. Zou je met deze persoon een hechte band kunnen opbouwen? Als een relatie jou veel moois kan geven, dan kan je er toch voor gaan. Probeer sowieso meer op te trekken met mensen bij wie je je goed voelt.

Ik ben verliefd op mijn beste vriend(in).

Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.

En moet je het nu wel of niet vertellen? Deze vragen kunnen je helpen beslissen:

❔ Hoe groot is de kans dat de verliefdheid wederzijds is? Als de gevoelens wederzijds zijn, kunnen jullie samen iets moois opbouwen. Soms starten vrienden een relatie zonder dat ze even verliefd zijn, dat mag best. Weet dat verliefdheidsgevoelens op den duur verdwijnen en dat een hechte band, zoals bij vriendschap, dan nodig is om samen een fijne relatie te hebben.

❔ Hoeveel zelfvertrouwen heb jij? Weet jij dat je de moeite waard bent zelfs als de ander niet verliefd op je is? Kan je de ‘nee’ aanvaarden? Dat is belangrijk om toch vrienden te kunnen blijven. Probeer als het nodig is eerst te werken aan je zelfvertrouwen.

❔ Heeft je beste vriend(in) veel zelfvertrouwen? Kan je vriend(in) jou een ‘nee’ geven zonder zich daar heel vervelend bij te voelen of jou zelfs te ontwijken?

❔ Hoeveel heb je te verliezen als het niet lukt? Wat als het uit geraakt? Als één van jullie zich ongelukkig voelt bij die breuk dan kan het zijn dat de vriendschap daar onder lijdt. Soms is (tijdelijk) afstand nemen nodig om liefdesverdriet te boven te komen. Kan je dat van elkaar respecteren? Kan je ook aanvaarden dat de vriendschap misschien niet terugkomt?

❔ Staan je verliefde gevoelens jullie vriendschap in de weg? Als je het gevoel hebt dat de verliefdheid zo overweldigend is dat je vriend(in) jouw gedrag niet meer begrijpt, geef dan toch een uitleg. Leg bijvoorbeeld uit dat je even afstand moet nemen om over de verliefdheid heen te geraken.

Je hebt beslist om je vriend(in) te vertellen over je gevoelens? Hier vind je tips over hoe je zo’n moeilijk gesprek kan aanpakken. Succes!!!

Je hebt beslist om je vriend(in) niets te vertellen over je verliefdheid en te wachten tot die voorbij gaat? Zoek dan een andere manier om met die verliefde gevoelens om te gaan. Binnenkort verschijnt hier een video over liefdesverdriet die jou kan helpen! Hou de Awel Facebook of Instagram in de gaten!

Wat als je beste vriend(in) op jou verliefd is?

Het is moeilijk voor jou én je beste vriend(in) als de één verliefd is en de ander niet.

Weet dat je ‘nee’ mag zeggen en dat je dan geen slechte persoon, of een slechte vriend bent! Hoe pijnlijk ook, de ander zal die ‘nee’ moeten aanvaarden. Als de ander jou onder druk zet om toch een relatie te starten is het geen echte vriend(in). Vertel dan dat je zijn/haar gedrag niet OK vindt en dat je verwacht dat een echte vriend een ‘nee’ aanvaardt. Als hij/zij toch blijft aandringen, beëindig je het beste de vriendschap.

💔 WIL JE 'NEE' ZEGGEN? 💔

Als je vriend(in) erg verdrietig is:

Soms ontwijken we de ander daarna omdat we hem/haar niet verdrietig willen zien. Ga je vriend(in) niet negeren. Dat is één van de pijnlijkste dingen die we met mensen kunnen doen. 

Het kan ook dat de ander jou (tijdelijk) ontwijkt omdat hij/zij gekwetst is. Probeer te achterhalen of je vriend(in) gewoon even tijd nodig heeft tot de verliefdheid is overgewaaid. Toon dat je respecteert dat de ander wat afstand neemt en dat je ernaar uitkijkt om straks vrienden te blijven. Afstand nemen is iets anders dan negeren. Afstand nemen is zeggen: “Ik zie je en ik geef om je, maar ik moet even alleen zijn.” Negeren is doen alsof je niet bestaat. Het is bijzonder pijnlijk. Je mag gerust aangeven dat je dàt niet OK vindt. Het beschadigt je zelfvertrouwen. Als de ander je blijft negeren is het beter de vriendschap te verbreken.

Als je vriend(in) het aanvaardde:

Als de ander goed reageerde, probeer dan als vrienden verder te gaan. Dat zal even ongemakkelijk zijn, maar na een tijdje komt er een nieuw evenwicht. Verliefdheid gaat over.

Het kan ook dat jullie allebei heel goed in je vel zitten. Dat jij een ‘nee’ kan geven zonder je daar overdreven schuldig bij te voelen en dat je vriend(in) die ‘nee’ kan aanvaarden zonder overdreven gekwetst te zijn. Jullie kunnen de vriendschap wellicht snel verderzetten.


💖 WIL JE ERVOOR GAAN? 💖

Soms starten vrienden een relatie ook als ze niet even verliefd zijn. Dat kan als jullie dat allebei OK vinden. Het is niet OK als één van beiden zich gedwongen of ongemakkelijk voelt.

Mijn vriend(in) en ik zijn verliefd op dezelfde persoon.

Het gebeurt wel vaker dat vrienden/vriendinnen op dezelfde persoon verliefd worden. Vrienden zijn vaak geïnteresseerd in dezelfde dingen en mensen, en jullie leren vaak dezelfde mensen kennen doordat jullie veel samen zijn.

  • Als de verliefdheid niet té overweldigend is, kunnen jullie afspreken dat jullie vriendschap voorgaat, dat niemand probeert een relatie te beginnen met die persoon. Het kan helpen te weten dat verliefdheid overgaat, maar vriendschappen, die kunnen voor het leven meegaan. (Ook liefdesrelaties kunnen natuurlijk blijven duren.)
  • Als één van jullie of je allebei beslist ervoor te gaan, dan kunnen jullie vriendschap en jullie verliefdheid botsen. Je wil niet dat je vriend(in) zich gekwetst voelt of dat je ruzie krijgt. Je wil zelf ook geen verdriet. Wees eerlijk tegen elkaar over je keuze (zeg niet dat je er niet voor gaat als je dat wel doet). Probeer elkaar ook te sparen: ga bijvoorbeeld niet stoefen over je ‘vorderingen’.
  • Als voor één van jullie de verliefdheid beantwoord wordt, gun hem/haar dan ook die relatie. Probeer niet de relatie kapot te maken door jaloers gedrag of door te flirten met het lief van je vriend(in). Als je veel liefdesverdriet hebt of je erg jaloers voelt, kan het nodig zijn tijdelijk afstand te nemen. Ga niet zomaar je vriend(in) negeren. Leg uit waarom je even afstand moet nemen. Binnenkort verschijnt hier een video over liefdesverdriet, hou de Awel Facebook of Instagram in de gaten.
Ik ben verliefd op het lief van mijn beste vriend(in).

Het kan dat je gevoelens krijgt voor het liefje van je vriend(in), en dat is helemaal niet gemakkelijk. Verliefdheidsgevoelens ‘overkomen’ ons, we kiezen er niet voor om op iemand verliefd te worden. Maar we kunnen wel kiezen wat we doen met die gevoelens.

  • Goede vrienden respecteren de relatie van een vriend(in). Het is dus niet OK te flirten met het lief van je vriend(in) of om de relatie op andere manieren kapot te proberen maken. Dat is gemakkelijker wanneer het duidelijk is dat de verliefdheid niet wederzijds is. Het is extra moeilijk wanneer het lief van je vriendin ook iets lijkt te voelen voor jou. Weet dat je een waardevolle vriendschap kan verliezen als je toch iets zou beginnen met het lief van je vriend(in).
  • Zoek naar andere manieren om met je verliefdheid om te gaan. Binnenkort verschijnt hier een video over liefdesverdriet, hou de Awel Facebook of Instagram in de gaten.
  • Als de verliefdheid jouw vriendschap heel moeilijk maakt, kan het beter zijn even afstand te nemen van zowel je vriend(in) als diens lief. Laat je vriend(in) wel weten waarom je afstand neemt (minder (intensief) met elkaar omgaan) en ga hem/haar niet negeren (doen alsof hij/zij niet bestaat). Je wil hem/haar niet kwetsen.
Mijn vrienden vinden dat ik te veel tijd doorbreng met mijn lief.

Als je verliefd bent, wil je zoveel mogelijk tijd doorbrengen met je liefje. En dat is ook belangrijk om een hechte relatie op te bouwen. Maar dat is ook zo voor je relatie met je vrienden. Vrienden zijn belangrijk in je leven. Ze steunen je wanneer het nodig is, helpen je jezelf te leren kennen, … 

Je moet dus met je liefje én met je vrienden genoeg tijd doorbrengen. Dat is niet zo gemakkelijk. Dat evenwicht verandert ook naarmate je ouder wordt, je brengt doorgaans steeds meer tijd met z'n tweetjes door.

Als je vriend(in) jaloers is, probeer dan in te schatten of die jaloezie terecht is.

  • Klopt het? Breng je helemaal geen tijd meer door met je vriend(in), negeer je hem/haar…? Verontschuldig je daar dan voor en zoek naar manieren om terug meer tijd met elkaar door te brengen. Misschien zijn er dingen die je niet kan doen met jouw liefje, maar wél met jouw vriend(in)? Gaat jouw liefje bijvoorbeeld niet graag winkelen maar jouw vriend(in) wel? Dan is winkelen misschien iets leuks om met je vriend(in) te doen!
  • Klopt het niet? Is je vriend(in) altijd jaloers? Zet hij/zij jou onder druk om je relatie te verbreken? Krijg je constant sms’jes? Mogelijk is je vriend(in) erg onzeker en onterecht jaloers. Ga in gesprek met je vriend(in). Zoek samen uit hoe je hem/haar een beetje kan geruststellen: hoe kan jij tonen dat je de vriendschap waardeert, dat hij/zij ook belangrijk voor je is? Zorg dat het een geruststelling is die jij ook kan en wil geven. Zeg bijvoorbeeld niet dat je elke dag even zal bellen, als jij je daar niet OK bij voelt of als dat niet kan. Geef ook aan welk gedrag van je vriend(in) jij wel en niet OK vindt. Als de vriendschap verstikkend blijft, en je vriend(in) de minimale geruststelling niet kan aanvaarden, kan het beter zijn de vriendschap te beëindigen.
Reageer