Irritaties!

Mijn lief heeft te weinig aandacht voor mij.

Aandacht hebben voor elkaar is in elke relatie belangrijk. Maar mensen verschillen in hoeveel aandacht krijgen en geven ze genoeg vinden. Het is lastig als jij en je lief daarin verschillen. 

  • Probeer voor jezelf op te schrijven wat jouw verwachtingen zijn naar je lief toe. Welk gedrag verwacht je? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag dat wanneer we in groep zijn, hij mij eerst komt begroeten.’  
  • Probeer in te schatten of je verwachtingen redelijk zijn. Vraag daarvoor eventueel hulp aan een vriend(in), een ouder,... ‘Ik wil dat ze ieder sms’je direct beantwoordt.’ is bijvoorbeeld veel gevraagd en ook onmogelijk. 
  • Ga in gesprek met je lief over je verwachtingen en probeer tot een compromis te komen. Tips voor zo'n gesprek je onderaan deze pagina vinden.  
  • Blijft je lief je te weinig aandacht geven, dan is deze relatie wellicht niet goed voor je. Genegeerd worden en in extreme situaties emotioneel verwaarloosd worden is heel pijnlijk, het tast je zelfvertrouwen aan. Soms wil je alles doen opdat die ander jou toch zou zien staan. Weet echter dat het hij of zij is die een probleem heeft om een hechte relatie met iemand op te bouwen. Je kan het beste de relatie verbreken en erkenning en een boost voor je zelfvertrouwen zoeken bij andere mensen die voor jou belangrijk zijn en jou wel de nodige aandacht geven.
Ik voel me soms verstikt door mijn lief. Wat kan ik daaraan doen?

Mensen verschillen in hoeveel aandacht ze willen geven aan en krijgen van hun partner. Het is normaal dat koppels op zoek moeten naar een goed evenwicht hierin. Hoe je hierover een goed gesprek kan voeren, lees je onderaan deze pagina. De verschillen mogen echter niet te groot zijn. Als jij je verstikt voelt in je relatie, is er misschien meer aan de hand:

  • Het kan zijn dat jouw partner erg jaloers, controlerend of claimend gedrag stelt. Als je partner jouw grenzen ernstig overschrijdt, raden we je aan de relatie te verbreken. Deze Engelstalige test kan je eventueel helpen het gedrag van je partner te beoordelen.  
  • Anderzijds kan het ook zijn dat jij het moeilijk hebt om in een relatie te zijn en dat je elke vorm van nabijheid als een aanslag op jouw vrijheid ervaart. Soms zijn mensen ‘vermijdend’ geworden door ervaringen die ze in andere belangrijke relaties hebben opgedaan. Anderen hebben er de genen voor. Het kan in ieder geval de moeite lonen -eventueel met hulp van een therapeut- te begrijpen wat dit betekent voor jouw relatie. Het goede nieuws is immers dat je hieraan kan werken. 

Als de verschillen tussen jullie op dit vlak erg groot zijn, zal je wellicht harder moeten werken aan je relatie. Mogelijk is het beter de relatie te verbreken. 

Ik irriteer mij vaak aan mijn lief. Moet ik het uitmaken?

Ergernissen zijn niet leuk, maar ze komen regelmatig voor in relaties. Wanneer we verliefd zijn, idealiseren we de ander: hij of zij is perfect, we zien geen fouten. Het lijkt wel of we één zijn. Wanneer we uit die verliefde roes komen, zien we ook de verschillen en stilaan de fouten en gebreken van die ander.  

Je hoeft je relatie niet te beëindigen omdat er ergernissen zijn. Geen enkele partner zal ooit perfect zijn. Het gaat er eerder over of deze partner ‘voldoende goed’ is, over hoe groot de verschillen tussen jou en je partner precies zijn en of die overbrugbaar zijn. Om een relatie te doen slagen moet je voldoende gemeenschappelijk hebben. Zo is het erg belangrijk dat jullie op een gelijkaardige manier omgaan met gevoelens zoals boosheid, verdriet, angst en vreugde en het uiten van genegenheid en liefde. 

Ergernissen opkroppen of belangrijke stukken van jezelf verbergen is geen goed idee. Anderzijds helpt het je relatie ook niet vooruit als je zomaar al je ergernissen bij de ander dropt. Maak de afweging: is dit een ergernis die je relatie kwaad doet of is het iets waar je uiteindelijk wel mee kunt leven?  

  • In het laatste geval kan het erg liefdevol zijn je partner niet te confronteren met je ergernis en andere manieren te zoeken om er mee om te gaan (bvb je hart eens luchten bij een vriend(in), er humor in vinden, …)
  • Wanneer de kans groot is dat de ergernis je relatie verzuurt, dan moet je toch met je partner in gesprek gaan. Wanneer je dat doet, blijf dan tegelijk de nadruk leggen op het positieve in jullie relatie. Onderaan deze pagina kan je lezen hoe je zo’n gesprek kan aanpakken. 

Wanneer de verschillen te groot zijn, kan het beter zijn de relatie te verbreken. 

Wat als het de ware is?

Het is niet zo dat er ergens op de wereld iemand rondloopt die perfect voor je is. Het goede daaraan is dat je niet op zoek moet naar die ene persoon. Er zijn gelukkig meerdere mensen op de wereld met wie je een leuke, respectvolle, liefdevolle relatie kan opbouwen. En als je partner niet perfect blijkt, hoef je niet meteen te piekeren of je het moet uitmaken omdat hij/zij duidelijk niet de ware is en die nog ergens rondloopt. 

Het moeilijke eraan is dat niemand perfect is, dat er in een relatie altijd ergernissen zullen opduiken, en dat het altijd wat moeite zal kosten om de verschillen tussen jullie te blijven overbruggen. Een relatie is nooit perfect, maar ze moet wel ‘voldoende goed’ zijn. Kijk even hierboven als je je irriteert aan je lief en je je afvraagt of je het beter uitmaakt.

Moet ik van mijn jeugd profiteren?

De jeugdjaren worden vaak gezien als een periode waarin je kan experimenteren met levensstijlen, relaties, … Zo kan je ontdekken wat bij jou past, en kan je later wanneer je volwassen bent meer bindende keuzes maken. 

Kan je ook experimenteren met relaties/mensen?  

Een relatie stopzetten die niet goed voelt, is best oké. En het is ook oké om met zijn tweeën afspraken te maken rond experimenteren met verschillende soorten relaties: zien jullie bijvoorbeeld beiden een friends with benefits relatie zitten, dan kan dat best. 

Maar als je een vaste en leuke relatie hebt, waarom dan je partner kwetsen door het uit te maken? Verschillende relaties hebben zal je dan vooral leren dat niemand perfect is en dat de ware niet bestaat.  

Veel volwassenen blijven in een soort ‘experimenteertoestand’ hangen. Ze zijn nog steeds bang dat ze dingen zullen missen of het leven niet ten volle geleefd hebben als ze bindende keuzes maken. Of ze geven sneller op wanneer bijvoorbeeld hun relatie niet perfect blijkt. Het klopt echter niet dat kiezen alleen maar verliezen is. Mensen die een respectvolle relatie hebben met iemand bij wie ze zich veilig, gewaardeerd, … voelen, hebben een steviger basis om de wereld te verkennen, zichzelf te leren kennen, nieuwe dingen te leren dankzij hun partner. Je zou kunnen zeggen dat je net meer uit je leven kan halen met een veilige partner aan je zijde.

Reageer